online időpontfoglalás

blog

November 14. - A cukorbetegség világnapja

A cukorbetegség világszerte az egyik leggyorsabban növekvő betegség, amely jelenleg több mint 150 millió embert érint.

A világnapot 1991-ben hozta létre a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet abból a célból, hogy a cukorbetegség által okozott növekvő egészségügyi veszélyekre hívja fel a  figyelmet.

A cukorbetegség - latin nevén diabetes mellitus - olyan anyagcsere megbetegedés, melynek középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara áll, de érinti a szervezet fehérje- és zsír-anyagcseréjét is. Az inzulin részlegesen vagy teljesen hiányzik, az inzulinhatás elmarad.

 

A cukorbetegségnek három típusa van:

  • 1-es típusú cukorbetegség,
  • 2-es típusú cukorbetegség,
  • terhesség cukorbetegség (gesztációs diabétesz)

 

 

Sokan úgy gondolják, hogy annak, aki cukorbetegségben szenved, csak a szénhidrátok fogyasztását kell visszaszorítani. Ám a cukorbetegség a fehérje- és zsír-anyagcserét is érinti, emiatt nem részleges, hanem teljes életmódváltásra van szükség. A magas zsírtartalmú ételek fogyasztásával kialakulhat érelmeszesedés, amely jelenléte növeli a trombózis, ezáltal a stroke és szívinfarktus kialakulásának kockázatát.

 

A cukorbetegség okozta szövődmények kialakulását meg tudjuk előzni vagy késleltetni azáltal, ha komolyan vesszük az orvosi terápiát és a hozzá kapcsolódó életmódbeli változtatásokat (egészséges táplálkozás és mozgás).

A cukorbetegség tüneteiről korábbi blogbejegyzésünkben olvashat. 

 

Étrendi javaslatok 2-es típusú cukorbetegség esetén

 

Ahhoz, hogy megfelelően tudja kialakítani az étrendjét, mindenképp ismernie kell a következőket:

  • a gyors vércukor emelkedést okozó ételeket/italokat
  • a glikémiás index fogalmát
  • a napi bevihető szénhidrát mennyiséget és annak elosztását.

 

Étkezések ritmusa

 

Az étkezés ritmusát, és időpontjait kezelőorvosa javasolja (inzulin és tablettás kezelés esetén eltérő a kezelés módja). Amennyiben főként étkezésén kell változtatni, úgy érdemes naponta 4-5 alkalommal enni (2,5-3 óra szünetekkel).

Ezzel megelőzheti azt, hogy:

  • a vércukorszintje nagymértékben ingadozzon (pl. hosszabb éhezés után hypoglikémiás állapot alakuljon ki).
  • akaratlanul is nagy mennyiségben nassoljon (akár sok hozzáadott cukrot tartalmazó desszertet vagy cukrozott üdítőitalt) - erre jó hatással van a kisétkezések beillesztése
  • egyszerre nagy mennyiségű ételt fogyasszon (ezáltal nagyobb mennyiségű szénhidrátot vigyünk be a szervezetbe)

 

Makrotápanyagok bevitele:

 

Nagyon sok esetben a 2-es típusú cukorbetegség korábban kialakult, hosszú ideje fennálló elhízáshoz társul. Célszerű ilyen esetben csökkenteni testsúlyunkat annak érdekében, hogy az egyéb társbetegségeket meg tudjuk előzni.

Fontos, hogy az étrend tartalmazzon jó minőségű fehérjéket, legyen zsírszegény, tartalmazzon lassan felszívódó szénhidrátokat, amelyek rostokban is gazdagok, és végül legyen lehetőleg hozzáadott cukormentes.

 

A napi szénhidrát bevitel mértékét, korlátozásának szükségességét a kezelőorvos határozza meg.

 

Fehérjék:

  • törekedjen arra, hogy magas hústartalmú húskészítményeket válasszon
  • az állati fehérjeforrás mellett jelenjen meg a növényi fehérjeforrás is (50-50%) (növényi fehérjeforrás: hüvelyesek, gabonafélék, magvak)

 

Zsírok:

  • legmagasabb energia értékűek a zsírok (1 g zsír 9,3 kcal energiát tartalmaz)
  • próbáljon zsírszegényen étkezni, zsírszegény húsok, húskészítmények, és tej-, illetve tejtermékek választásával
  • részesítse előnyben a növényi olajokat állati zsiradék helyett, ezáltal csökkentjük a kockázatát a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának (növényi olaj használattal is kerüljük a bő olajban sütést)
  • illessze be hetente 1-2 alkalommal a halfogyasztást, főleg a tengeri halakét (omega-3 zsírsavtartalom)
  • kenyér kenéshez és sütéshez részesítse előnyben a margarinokat (főleg a zsírszegény változatot), kis mennyiségben beilleszthető a vaj, főleg, ha csökkentett zsírtartalmú

 

Szénhidrátok:

  • az étrendben próbálja meg kerülni vagy minimálisra szorítani a hozzáadott cukor, illetve gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását (kristálycukor, méz, barna cukor és ezekből készült ételek, italok)
  • főként lassan felszívódó szénhidrát forrásból fedezze a napi szénhidrátbevitelt (teljes kiőrlésű lisztekből készült pékáruk, zöldségek, olajos magvak)
  • növelje a rostfogyasztást azzal, hogy naponta minden főétkezésnél fogyaszt zöldséget valamilyen formában (a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását)

 

Glikémiás index:

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy 100 g szőlőcukorhoz képest, mennyire emelik meg egyes ételek a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek, ételek és italok kerülendők.

Ahhoz hogy megakadályozzuk a nagymértékű vércukor emelkedést, érdemes lassítani egyes szénhidrátok felszívódását bizonyos ételkészítési eljárással, illetve ételválasztással. A fehérjék, a zsírszegényt ételek, és a rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását.

 

Amennyiben Ön más betegségben is szenved (magas vérnyomás, vesebetegség, ételérzékenység, székrekedés, magas vérzsírszintek stb.), a diéta alapelvei változni fognak, így érdemes egy dietetikus szakembert felkeresni a megfelelő étrend kialakítása érdekében.

 

Kovács Norina,

Dietetikus

 

Diabetológiai szakrendelésünkről bővebben ide kattintva olvashat.

 

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)