online időpontfoglalás

blog

November 14. - A cukorbetegség világnapja

1891. november 14-én született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A világnapot 1991-ben hozta létre a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet abból a célból, hogy a cukorbetegség által okozott növekvő egészségügyi veszélyekre felhívják a figyelmet.

Mi a cukorbetegség?

A közhiedelemmel ellentétben a cukorbetegség nem kizárólag a cukros ételek túlzott fogyasztása miatt alakul ki. A cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere betegség, mely során a szervezetben nem termelődik kellő mennyiségben vagy nem hat megfelelően az inzulin, ami a vércukorszint és a sejtek cukorfelvételének szabályozásában játszik kulcsszerepet.

A diabétesz típusait tekintve 3 fő típust különböztetünk meg:

 • 1-es típusú diabétesz: Ritkán fordul elő, főleg a fialatokat érinti, a kiváltó okot pedig csak feltételezik, pl. genetikai hajlam, vírusok szerepe, autoimmun eredetet.
 • 2-es típusú diabétesz: A cukorbetegségben szenvedők 90%-a ebbe a típusba tartozik. A betegség megjelenése várható bizonyos rizikótényezők esetén, pl. elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség a családban.
 • Terhességi diabétesz: Átmeneti állapot, a várandósság utolsó időszakában jelenhet meg és a szülés után legtöbbször elmúlik.

 

 

Kialakulása:

A betegség kialakulásában genetikai és külső, környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Kiemelkedően negatív hatással van a cukorbetegség kialakulására az elhízás, a rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend, valamint a mozgásszegény életmód.

 

Tünetei lehetnek:

 • szomjúságérzés
 • fokozott éhségérzet
 • sűrű vizelési inger
 • gyengeség, fáradtság
 • hirtelen fogyás
 • végtag zsibbadás
 • látászavar
 • száraz bőr
 • lassú sebgyógyulás

 

Kezelése:

A kezelés célja, hogy a vércukorszint megközelítse a normál értéket, amivel megelőzhetők a szövődmények kialakulása.

Az F MEDICAL Magánklinikán kiváló szakemberek segítségét veheti igénybe.

Diabétesz gyanúja esetén kérje laborvizsgálatunk glükóz és inzulinterhelés vizsgálatát, valamint HgbA1c tesztet, mely segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének átlaga.

Amennyiben bebizonyosodik a cukorbetegség megléte, forduljanak bizalommal Dr. Benkő Katalin belgyógyász, endokrinológus, diabetológus főorvoshoz, aki több évtizedes tapasztalattal segíti a cukorbetegek kezelését.

A diabétesz kezelésében nagy szerepet játszik a megfelelő étkezés, egészséges életmód kialakítása. Ebben nyújt segítséget intézményünk dietetikusa, Kovács Norina. A tanácsadás során a páciensek megtanulhatják a betegséghez kapcsolódó diétás alapelveket és személyre szabott étrend összeállítására is lehetőség van.

 

 

Kezeletlen cukorbetegség során a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a leggyakoribb szövődményeket, emellett az érintetteknél az idült vesebetegség és egyéb szervi károsodás rizikója is jelentős.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)