online időpontfoglalás

blog

Október 1 - A mellrák elleni küzdelem világnapja

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja. Az emlőrák sajnos az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45-65 év közötti nők körében, ami által Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg . Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, javasolt a rendszeres időközönként, szűrő jelleggel megismételt komplex emlővizsgálat. Ehhez biztosítjuk mi a legjobb szakembereket, és a legmodernebb diagnosztikai eszközöket. Az emlő ultrahang mellé 2021 szeptemberétől elérhető az F MEDICAL Magánklinikán a mammográfiás felvétel készítése is.

A komplex emlődiagnosztikai vizsgálat első része egy mammográfiás képanyag elkészítése, melyet kiváló, nagy tapasztalattal rendelkező Bessenyeiné Angéla radiográfiai szakasszisztensünk készít a legújabb GE Senographe Crystal Nova berendezésen. A felvétel készítése után az emlő ultrahang vizsgálatot és a mammográfiás képanyag elemzését tapasztalt emlőspecialista Dr. Tisza András radiológus, a Debreceni Kenézy Gyula Campus Emlőcentrumának orvosa végzi. Fontos számára, hogy lépést tartson a radiológia folyamatos fejlődésével, ezért rendszeresen vesz részt mind hazai, mind külföldi kongresszusokon, továbbképzéseken. 2021 februárjában emlődiagnosztikai szubspecialitásból kiváló eredménnyel Licence vizsgát szerzett, így a hagyományos ultrahang-, és röntgen-, valamint CT-diagnosztika mellett kiemelten ezzel a területtel foglalkozik.

Komplex emlődiagnosztika során mindkét emlőről kétirányú mammográfiás felvétel készül, ami aztán ultrahang vizsgálattal egészül ki. A mammográfiás képanyag elkészítése körülbelül 10 percet vesz igénybe, amit egy speciális röntgen berendezés segítségével készítünk el, álló helyzetben. A mammográfia röntgensugárzással működik, ugyanakkor a sugárdózis leadása nem egységesen történik, hanem az emlő volumenének érzékelése alapján. A mammográfiás képalkotás alacsony energiájú ionizáló sugárzással történik, ezért a sugárkockázat elenyésző. A pontos képminőség elérése érdekében az emlőkre szükséges erősségű nyomás nehezedik, mely a pillanatnyi kellemetlenségen kívül fájdalmasnak nem mondható. Az elkészült felvételt Dr. Tisza András emlőspecialista értékeli ki, az ultrahang vizsgálattal egyidőben.

A mellrák kezdeti stádiumban teljesen tünetmentes, még a tapintásos önvizsgálattal sem észlelhetőek a kisebb szöveti elváltozások. Jelenleg a komplex emlődiagnosztikai vizsgálat a leghatékonyabb módszer a betegség felismerésére.

Rendellenességek, melyek észlelése esetén ajánlatos komplex emlővizsgálatot végezni:                                                                                             

  • tapintható csomó a mellben/hónaljban
  • emlőfájdalom
  • emlőbimbó váladékozása, sebesedése, szokatlan érzékenysége
  • emlőállomány és a bőr látható behúzódása miatt
  • családi halmozódáskor, öröklésre való hajlam miatt

mammográfia vizsgálat 30 év feletti nők esetében évente egyszer javasolt. Azoknak, akik elhúzódó hormonterápián vesznek részt, évente egyszer ajánlatos elvégezni a vizsgálatot.

A korai stádiumban felfedezett daganatos betegségek gyógyíthatók, az egészséges életmód pedig hozzájár ul a gyógyulási esélyek növekedéséhez, valamint a megelőzéshez. 

Mammográfia - komplex emlődiagnosztika szakterületünk oldala

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)