online időpontfoglalás

blog

POST-COVID laborcsomagok az esetleges szövődmények vizsgálatára

A POST-COVID laborcsomagok segítenek a fertőzésen átesett személyeknek az esetlegesen kialakult szövődmények felderítésében, köztük a szívizomgyulladás, vérrögképződés, szervi károsodások, gyulladás, és egyéb szabályostól eltérő esetekben.

 

A vizsgálatokat fokozottan ajánljuk a fertőzésen átesett sportoló és aktív életmódot folytatóknak a sportoláshoz visszatérés előtt valamint a fizikai munkát végző személyeknek.

A POST-COVID laborvizsgálat célja, hogy a lezajlott koronavírus-fertőzés után képet kapjunk a szervezetünkben uralkodó gyulladásos állapotokról, a szívizom érintettségéről, valamint az esetlegesen kialakult véralvadási zavarokról. A mintavétel vénás vérvételezéssel történik.

A COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri, központi idegrendszeri és véralvadással kapcsolatos szövődmény ismert, melyet korábbi bejegyzésben ismertettünk.

A koronavírus-fertőzés után kialakuló szövődmények egészen enyhe, akár tünetmentes lefolyásúak is lehetnek, a szívizomgyulladás azonban szívritmuszavart vagy súlyos esetben hirtelen szívleállást is okozhat. A kardiológiai szövődmények előzetes figyelmeztető tünetek nélkül is jelentkezhetnek.

A fertőzés lehetséges következménye a véralvadási zavar, amely megnyilvánulhat egyfelől fokozott vérrög-képződésben, mely az erek és kapillárisok elzáródását okozhatja, esetleg fokozott vérzési hajlamban is. Ez a jelenség állhat a COVID-19 fertőzötteknél gyakran tapasztalható májat, vesét, bélrendszert és egyéb szerveket érintő károsodások mögött is.

 

Kiknek javasolt a vizsgálat?

A vizsgálatot azok számára javasoljuk, akik már átestek a koronavírus fertőzésen tünetekkel vagy tünetmentesen, mivel a betegség mindkét esetben nagy arányban okozhat szövődményeket. Rendszeresen sportolók, aktív életmódot élők vagy fizikai munkát végzők esetében különösen ajánlott a vizsgálat elvégzése, mert a tünetmentes szívizom-gyulladás edzés hatására súlyos tünetekkel járó szívizom károsodáshoz vezethet.

A laborcsomagok árai nem tartalmaznak SARS-CoV-2 vírus antitest vizsgálatot, így nem alkalmas védettséget igazoló okmány igénylésére (de természetesen kérhető hozzá).

A vizsgálati eredményei normál tartománytól való eltérése esetén minden esetben forduljon kivizsgálás, terápiás javaslat céljából orvoshoz. Saját háziorvosához vagy kezelőorvosához is fordulhat, de igény esetén munkatársaink örömmel ajánlanak intézményünk szakorvosai közül.

 

OPTIMUM POST-COVID laborcsomag tartalma

A csomag egyes elemei (kardiális tropononin, CK-MB) a szívizomgyulladás illetve szívizom-károsodás fennállásáról és mértékéről tájékoztat, míg más paraméterek (vérkép, LDH, hsCRP) a szervezet általános gyulladásos állapotáról, illetve az esetlegesen kialakuló szövetkárosodásról adnak képet. A vírusfertőzés következtében kialakult vérrögök bomlása során felszabaduló D-dimer mérésével megtudhatjuk, hogy volt-e fokozott vérrögképződés, illetve szükség van-e további klinikai vizsgálatokra. A koronavírus-fertőzés szövődményei között a szakirodalom kiemeli a májszövet károsodását és a vesefunkció beszűkülését, a csomagban ezért helyett kaptak a májfunkciós (GOT, GPT, GGT, bilirubin, konjugált bilirubin), valamint a vesefunkciós (kreatinin, e-GFR) paraméterek is.

Vérkép, karbamid, kreatinin+(eGFR), vizelet kreatinin, CRP, GOT(ASAT), GPT(ALAT), LDH(170), Totál bilirubin, Kreatinkináz-MB (CK-MB) koncentráció, Gamma-GT, D-dimer, TSH(szuperszenzitív), kardiális troponin.

Az optimum POST-COVID laborcsomag ára: 20 990 Ft helyett kedvezményesen 19 000 Ft

EXTRA POST-COVID laborcsomag tartalma

Az optimum laborcsomagban szereplő vizsgálatok mellett bővebb képet ad a testben játszódó folyamatokról. A fertőzés és a következményes gyulladás jellegzetesen megemeli a ferritin koncentrációját, mely kockázati tényezője a koronavírus szövődményeinek. A ferritin szint mérésével képet kaphatunk a visszamaradt gyulladásos állapotról, a post-covidos anyagcsere zavar szűrésében segít, valamint a krónikus gyulladás és vasraktár állapotának megitélésében.

Vvt süllyedés, nátrium, kálium, teljes vizelet+ üledék, protombin (INR), APTI, glükóz, kalcium, magnézium, összfehérje, albumin, vas, koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin, alkalikus foszfatáz (AP), a-Amiláz, Ferritin.

Az extra POST-COVID laborcsomag ára: 31 420 Ft helyett kedvezményesen 28 000 Ft

KOMPLETT POST-COVID laborcsomag tartalma

Az extra laborcsomagban szereplő vizsgálatok mellett a rejtett szívelégtelenség, a tartós immunaktivációt és post-covid hajhullásra utaló jelek felderítésében segít.

Extra laborcsomag + Komplement 3, komplement 4, NT-proBNP, D-vitamin.

Az extra POST-COVID laborcsomag ára: 51 120 Ft helyett kedvezményesen 48 000 Ft

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)