online időpontfoglalás

blog

Sérvekről érthetően

A sérvek - definíció szerint - a szervek valamely atípusos pozícióban történő elhelyezkedését jelentik.

Mindezt egyszerűen, hétköznapi nyelven megfogalmazva: az általánosságban sérveknek nevezett megbetegedések a hasüregi szervek előboltosulását jelentik a hasfal bizonyos területén keresztül. Miért mondjuk ebben az esetben, hogy általánosságban? Azért, mert vannak olyan speciális, hasüregen belüli sérvek is, melyek nem hasfali elődomborodásként jelennek meg, hanem egyéb típusos tünetet okoznak. Erre kiváló példa az úgynevezett rekeszsérv, mely a hasi szervek, legtöbbször a gyomor mellüregben történő részleges elhelyezkedését jelenti. Persze a rekeszsérv esetében is van lehetőség műtéti megoldásra, mint ahogy a hétköznapi szóhasználatban vett sérvek esetében is a végleges megoldás nem más, mint a műtéti beavatkozás.

 

A hasfalon előboltosuló, gyakorta a betegek által duzzanatként diagnosztizált sérvek további csoportokba oszthatóak. A leggyakrabban lágyéksérvekkel találkozhatunk, melyek nevükből adódóan a lágyék tájékon elhelyezkedő hasfali „csomóként” jelennek meg. Ugyancsak gyakori problémát jelentenek az úgynevezett postoperatív, azaz műtét utáni hegsérvek és a köldöksérvek is.

 

Mi a közös ezekben? Egyrészt az, hogy az esetek döntő többségében hasonló szerkezeti felépítéssel bírnak: sérvkapuból, sérvtömlőből és sérvtartalomból állnak. A sérvtartalmat képezheti úgynevezett hasfal előtti zsír, de cseplesz és különféle bélszakaszok is. A másik fontos közös szempont a sérveket illetően pedig az, hogy a fizikális vizsgálattal vagy egyéb képalkotó eljárással (pl.: ultrahang) igazolt elváltozások megoldása nem más, mint a műtét. Műtétek szempontjából alapvetően két típusú eljárás végezhető: egyrészt történhet operáció háló nélkül, másrészt pedig háló beültetésével. Mégis melyik típust érdemes választani? Az, hogy szükséges-e hálóimplantáció vagy sem, függ a sérv elhelyezkedésétől, méretétől, a beteg egyéb tulajdonságaitól (általános állapot, korábbi műtéti beavatkozás, stb.), és a jelenleg érvényben lévő szakmai protokoloktól is. Persze leggyakrabban manapság már hálóbeültetéssel történő laparoscopos beavatkozásokat végzünk, de az egyénre szabott terápiás – műtéti terv felállítása továbbra is elengedhetetlen.

 

Felmerülő sérv és egyéb általános - hasi sebészeti megbetegedések esetén keresse Klinikánk Sebész Csapatát bizalommal.

 

Dr. Kolozsi Péter

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)