Az emberi köztudatban manapság nagyon sok táplálkozási tévhit van elterjedve, melyek megakadályoznak minket abban, hogy az egészséges táplálkozás az életünk része legyen. Dietetikusunk most eloszlatja ezeket a tévhiteket és hasznos tanácsokat nyújt a táplálkozás terén.
A szénhidrátok nagy mennyiségben fogyasztva valóban hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, azonban fontos megérteni, hogy a szénhidrátok is fontos tápanyagok és ha megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát tartalmú élelmiszert fogyasztunk, a szervezetünk hálás lesz érte. Például, a péksütemények, csokoládék, cukrok és üdítőitalok magas zsír- és cukortartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásuk hozzájárulhat a hízási folyamathoz, míg a teljes értékű gabonafélékből előállított élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök értékes vitamin-, ásványianyag- és rostforrások.
Tanács: ha testsúlycsökkentésre vagy egészséges életmódra törekszünk, fogyasszunk minőségi szénhidrátot:
Köztudott, hogy a gyümölcsök fruktózt (gyümölcscukrot) tartalmaznak. Azonban nem csak a gyümölcsöknek van cukortartalma, hanem minden tejnek és termékeinek (laktóz), sőt minden szénhidrát molekula az emberi szervezetben egyszerű cukorrá bomlik le. A gyümölcstől akkor lehet csak hízni, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk azt.
Tanács: napi 1-2 adag gyümölcsöt bőven elég elfogyasztani, így nem kell attól félnünk, hogy egy kis felesleg rakódik le belőle. Testsúlycsökkentés céljából nem érdemes fruktózzal édesíteni, mert szénhidráttartalma azonos a kristálycukoréval.
A fehérjebevitelnek számos jótékony hatása van, ám nem mindegy mennyit fogyasztunk belőle. Ha sokkal többet viszünk be a szervezetünkbe a fehérje tartalmú ételekből, italokból (főként fehérjeporokból), mint amennyit az felhasználna, akkor elkezd zsírként elraktározódni, ezáltal akár hízhatunk is tőle. Ezért nem tanácsos húst hússal enni és különböző fehérjeporokat fogyasztani annak reményében, hogy ettől fogyni fogunk.
Tanács: jó minőségű fehérjeforrást és szénhidrátot érdemes testmozgás vagy edzés után fogyasztani, ez segíti a fehérjék izomba történő beépülését, és nem fog feleslegként elraktározódni. Készítsünk hozzá egy gyümölcsös tejes turmixot, házi zabkekszet vagy müzliszeletet.
Azoknál az embereknél, akiknek emésztőrendszerük rendelkezik gluténbontó enzimmel, a szervezet képes lebontani a glutént így az nem okoz gyulladást. Glutént tartalmazó ételek és itakol fogyasztása azok számára tilos, akik gluténérzékenyek.
A gluténmentes termékekből a glutént kivonják és gyakran előfordul, hogy ezek az árucikkek több hozzáadott cukrot vagy zsiradékot tartalmaznak és gyakran rostban szegények. Tehát attól, hogy valami gluténmentes, még nem válik egészségessé.
Tanács: Ha gluténérzékenyek vagyunk, akkor kizárólag gluténmentes termékeket fogyasszunk és próbáljuk meg a napi rostbevitelt növelni zöldségek, gyümölcsök és rostdúsabb gluténmentes pékáruk vásárlásával.
Ha csak a fogyás reményében térünk át a gluténmentes étkezésre, akkor hagyjunk fel vele, inkább étkezzünk változatosan: válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, mindennap fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt és ügyeljünk a folyadékbevitelre.
A divatdiétáknak sajnos több hátránya van, mint előnye, ugyanis legtöbbjük tápanyagok minimális bevitelével valósíthatók meg. Ilyen például a ketogén diéta, amelyhez alacsony szénhidrátbevitel társul. Az ilyen és ehhez hasonló diétákat kipróbáló emberek sikerként élik meg a gyors és látványos fogyást, de hosszú távon ez nem tartható, hiszen akár több kárt is okozhatnak, mint hasznot. Nagy az esély arra, hogy a leadott kilók a diéta abbahagyása után hamar visszakúsznak (jojó effektus).
Tanács: Ha szeretnénk csökkenteni a testsúlyunkat vagy egészségesebb életmódra váltani, javasolt kikérni kezelőorvosunk véleményét, majd dietetikushoz fordulni, aki segíthet abban, hogyan tudjuk elérni a céljainkat, milyen nyersanyagokat válasszunk a boltok polcairól és hogyan készítsük el ételeinket.