online időpontfoglalás

Mi a kontrasztanyag és mikor szükséges az alkalmazása

A kontrasztanyag segítségével könnyebben láthatóvá válik a lágyrészek és az erek állapota, pontosabb képet kaphatunk egy elváltozás helyzetéről, méretéről és típusáról. Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli – natív – vizsgálat, más vizsgálatok csak kontrasztanyaggal végezhetők el. Ezt minden esetben kezelőorvosa, radiológusa határozza meg. A kontrasztanyag beadásának feltétele, hogy Ön megfelelő vesefunkciós értékkel (eGFR) rendelkezzen. A kontrasztanyag beadásának további feltétele az Ön írásos belegyezése.

 

Kontrasztanyagos MR vizsgálatot csak írásos orvosi javaslat alapján végzünk.

 

Kontrasztanyagos vizsgálat, illetve két vagy több régió vizsgálata esetében az időpontfoglalás feltétele foglalási díj megfizetése. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

 

Van-e mellékhatása a kontrasztanyagnak?

 

A kontrasztanyag okozhat kisebb allergiás reakciót, megjelenhet enyhe bőrpír, kiütések, viszketés, ezek igen enyhe reakciók, amik perceken belül el is múlhatnak.  Ezen kívül előfordulhat pl. melegségérzés, hányinger vagy émelygés és vizelési inger. Nagyon ritka esetben fordulhat elő súlyosabb allergiás reakció (anafilaxiás sokk).

 

Miért kell laborvizsgálat a kontrasztanyagos MR vizsgálat előtt?

 

A kontrasztanyagos MR vizsgálat előtt fontos, hogy sor kerüljön egy előzetes laborvizsgálatra, ahol a vesék megfelelő működése kerül megvizsgálásra. Ez azért fontos, mert  vannak bizonyos tényezők (mint például idős kor, krónikus vesebetegség, diabétesz), amik hajlamosabbá tehetnek a kontrasztanyagtól származó mellékhatásokra.
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)