online időpontfoglalás

Cone Beam CT (CB-CT) felvétel

A Cone Beam CT (CBCT) elterjedt képalkotó eszköz a fogászatban, amellyel, a hagyományos röntgenfelvételekkel (Panoráma, kis röntgen) szemben, egy pontosabb háromdimenziós képet tudunk alkotni a fogak állapotáról. Mivel a hagyományos röntgen egy háromdimenziós kép kétdimenziós vetülete, sok réteg egymásra vetül, így az anatómiai képletek egymáshoz való viszonyát nehéz megállapítani. Ezen felül a panoráma röntgenfelvételeken bizonyos torzulás is elkerülhetetlen. Ezeket a bizonytalanságokat, illetve esetleges pontatlanságok elkerülése miatt használják már egyre elterjedtebb körben a CBCT-t.

A CBCT a pácines feje körül körbefordulva felvételeket készít, amelyek összessége gyakorlatilag a páciens szájüregének teljes térbeli leképezését tartalmazza. Ebből az adathalmazból az erre szolgáló szoftver segítségével állíthatjuk elő azokat a felvételeket, amelyeket a diagnosztikában használunk.

Számos szájsebészeti beavatkozás megtervezéséhez nyújt segítséget ez a képalkotó diagnosztikai rendszer. Például alsó bölcsességfogak eltávolítása előtt, minden esetben szükséges valamilyen képalkotó eljárás azon tájékozódás céljából, hogy a fog gyökere milyen helyzetben van az állkapocsban lévő, nagyobb ideghez képest. Amennyiben panoráma röntgenen a gyökér-ideg helyzet nem határozható meg pontosan, indokolttá válik a CBCT felvétel készítése. Ezen a képen mindhárom dimenzióban pontos ábrázolást kapunk, ami segíti a szájsebész munkájának megtervezését, az esetleges sérülések elkerülését.

Mivel a CBCT pontos képet képes alkotni a csontról, illetve lágyrészekről, emiatt az implantológiában is széles körben használják. Milliméter pontossággal meg lehet határozni, hol mekkora csontkínálat áll rendelkezésre, valamint segítséget nyújt az esetlegesen szükséges csontpótlás megtervezésekor is. Mindemellett az arcüreget érintő műtéteknél részletes felvilágosítást ad annak pontos lefutásáról és esetleges gyulladásairól, illetve az alsó állcsontban fontos idegképletek körüli implantálásnál segíti a tervezést, tájékozódást az adott területen.

 

JELENTKEZÉS KONZULTÁCIÓRA
+36 42 512 222

 
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)