online időpontfoglalás

Anyajegy

Az anyajegy olyan éles határral rendelkező elváltozás a bőr felszínén, aminek színe és felszíne különbözik a bőrétől. Alakját tekintve lehet kör alakú vagy teljesen szabálytalan. Az anyajegyek száma részben örökletes, részben pedig függ attól, hogy gyermekkorban mennyi időt töltöttünk a napon fényvédelem nélkül. Számukat befolyásolhatják a hormonális változások is, így serdülőkorban és terhesség alatt különösen fontos az anyajegyszűrés. Feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz, amennyiben új anyajegy jelenik meg és annak mérete, alakja, színe vagy formája folyamatosan változik, továbbá akkor, ha egy meglévő anyajegy viszket, fáj, vagy mérete, alakja, színe, formája megváltozik.
A bőrgyógyásszal való konzultáció során szó esik a páciens korábbi betegségeiről, panaszairól, családban előforduló betegségekről, gyógyszerek szedéséről. Korábbi leleteit áttekintjük, majd alaposan megvizsgáljuk az adott területet. Az anyajegyek eltávolítása bőrgyógyászati szakvéleményt követően a sebészeten történik meg. A műtét során helyi érzéstelenítést alkalmazunk, minden rendellenes bőrkinövést eltávolítunk és minden esetben szövettani vizsgálatot végzünk rajta. Az operáció 15-45 percet vesz igénybe. A műtét után nagyon fontos továbbra is vigyázni a kezelt testrészre. Az anyajegyet pár napig le kell fedni, óvni kell a természetes napfénytől, a feszüléstől, így néhány hétig tilos az intenzív mozgással járó tevékenység folytatása. Továbbá kerülni kell a szoláriumokat és mindig tisztán kell tartani a bőrfelszínt. Az érintett bőrfelületet kezeljük speciális kenőccsel, amennyiben az orvos elrendelte ezt. Más kozmetikai anyagot, alapozót azonban tilos rákenni. A heg kezdetben piros és némileg kiemelkedő lesz, de általában néhány hónap alatt veszít színéből és méretéből. A műtét után 7-14 nappal kontroll vizsgálat javasolt.

A megelőzés rendkívül fontos. Kövessük a változásokat, rendszeresen ellenőrizzük a testfelszínt és az anyajegyeket. A napsütésnek ki nem tett bőrfelszínt (hajas fejbőr, tenyerek, talpak, nemi szervek, emlők alatt) is ellenőrizni szükséges.

Az ABCD szabály segít a bőrdaganatok mielőbbi észlelésében:

Továbbá tartózkodjon a túlzottan erős napsugárzástól, kerülje a szoláriumozást, használjon napvédő krémet a szabadban és ruházatával is óvja bőrét a napsugárzástól.

További információt bőrgyógyászatunkról ide kattintva talál

További információt sebészetünkről ide kattintva talál

 
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)