online időpontfoglalás

Szkleroterápia - Injekciós visszérkezelés

Az F Medical Magánklinikán lehetőség van hajszálerek, seprűvénák, akár tágabb visszerek speciális injekciós kezelésére. A szkleroterápia elterjedt, ambulánsan alkalmazható módszer, mely többször ismételhető, fájdalmatlan, vagy minimális kellemetlenséggel jár.

A kezelés során az alkalmazott szklerotizáló anyag a vénák belfelszínét károsítja. A visszerek fala ezáltal összetapad, illetve bennük véralvadék képződik. Idővel az elzáródott véna felszívódik. A kezelendő vénák méretétől függően használhatunk folyadék és habszkleroterápiát, mely során a szklerotizáló anyag erre kifejlesztett módon habosított formában kerül alkalmazásra.

Szkleroterápia előtt alapvető fontosságú a részletes érsebészeti vizsgálat. Ezáltal elkerülhető az esetlegesen fennálló, korábban rejtve maradt artériás szűkületek következtében kialakuló szövődmények. A felszínes vénák előzetes color doppler ultrahang vizsgálata szintén kiemelkedő fontosságú.  Megállapíthatjuk, hogy csak kozmetikai problémát jelentő intracutan vénatágulatokkal állunk-e szemben, melyek eltűntetésének kitűnő, szakmai irányelvek által javasolt módja a szkleroterápia. Kiderülhet azonban, hogy a hajszálerek hátterében felületes vénás főtörzsi elégtelenség áll. Ilyenkor is alkalmazható természetesen az injekciós kezelés, azonban csak tüneti ellátást jelent magas kiújulási aránnyal.

A visszerek kiterjedésétől függően több kezelésre lehet szükség. Meghatározott ugyanis a szklerotizáló szer beadható mennyisége felső határa. Általában maximálisan 2 ampullát használunk egy kezelés alatt. Nagyobb kiterjedésű visszerek esetén a gyógyszer felhígulása miatt is szükség lehet ismétlésre.

 

Mellékhatások, szövődmények, mint allergiás reakciók, mélyvénás trombózis, bőrelhalás a kezelés helyén, fejfájás, szédülés, szikralátás, alapvetően ritkák. A leggondosabb kivitelezett szkleroterápia ellenére is az injekciózott területen viszonylag gyakrabban előfordulhat a bőr elszíneződése, kisebb véraláfutások, duzzanatok megjelenése, melyek általában több hét, néhány hónap alatt eltűnnek. Kialakulhat spontán szűnő felületes visszérgyulladás, rögösödés is. Néhány év, esetenként rövidebb idő után újabb véna tágulatok kialakulására is számíthatunk, melyek ismételt ellátást igényelnek.

A megfelelő eredményesség eléréséhez és a szövődmények elkerülése érdekében szükséges a kompressziós utókezelés. Egy napig rugalmas fásli, majd két-három hétig kompressziós harisnya viselése javasolt. Egy hétig kerülni kell a végtag nagyobb terhelését, de naponta minimum fél óra séta ajánlott. Egy hónapig a napozás sem javasolt. Az utasítások betartásával fokozódik a mélyvénás keringés, a kezelt erekben képződött véralvadék mennyisége is csökken. Ezáltal alacsonyabb lesz a kiújulás és a pigmentáció kialakulásának esélye, hamarabb elérhetővé válik a kívánt kozmetikai eredmény.

 

 
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)