online időpontfoglalás

Kisméretű szemhéj elváltozás eltávolítása rekonstrukció nélkül (jégárpa, szemölcs, kisebb daganat)

 

Jégárpa

A jégárpa a szemhéj szélén található, úgynevezett Meibom-mirigyek hosszútávon fennálló gyulladása miatt kialakult elváltozás, melynek oka a kivezető nyílás elzáródása. Kialakulásában jelentős szerepet játszhat a legyengült immunrendszer, a huzat, a poros levegő, vagy a szennyezett környezet, valamint az olyan rossz szokások, mint a szem rendszeres dörzsölése.

A mirigyben termelődő olajos váladék nem tud megfelelően ürülni, felhalmozódik és betokosodik. A szemhéj szélén az apró göb hónapokig kitapintható, nem jár gyulladásos tünetekkel, jelenléte fájdalommentes. A jégárpa időszakosan be is gyulladhat, ilyenkor körülötte a bőr bepirosodik, megduzzad, ritkán magától is megnyílik, a váladék kiürül. Az esetek döntő többségében azonban a műtét nem kerülhető el.

A beavatkozás során helyi érzéstelenítőt alkalmazunk. Az árpát egy finom szikével megnyitjuk és kitisztítjuk, majd a tokot is kimetsszük, különben újra megtelik váladékkal és a probléma visszatér.

Szemölcsök

A közönséges szemölcsök gyakori elváltozások a szemhéjon. Kialakulásuk oka a hámsejtekben megtalálható vírusok, ezért eltávolításukat követően vírusellenes helyi kezelést is alkalmazni kell.

A szemhéjon lógó szemölcsök is kialakulhatnak, ezek hosszúkásabbak, felszínük sokszor ecsetfej szerű. Ezek a vírusos kinövések nagyon könnyen terjednek, elég hozzá a fertőzött bőrfelületet megérinteni és így átvenni más testrészre.

Eltávolításuk helyi érzéstelenítés mellett könnyen és gyorsan elvégezhető. Többnyire nincs szükség varratra és heg sem marad utána.

                                         

 
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)