A diabetológia a cukorbetegség megelőzésére, kezelésére kialakult orvosi szakterület. A szénhidrát anyagcsere zavarait és társbetegségeit vizsgálja, valamint a lehetséges szövődmények felderítésével foglalkozik.

 

A cukorbetegség a szervezet krónikus anyagcsere zavara, ami tulajdonképpen a glükóz (cukor) feldolgozási zavarát jelenti. A glükóz a sejtek egyik fő energiaforrása, amely az inzulin nevű hormon segítségével tud belépni a véráramból a sejtekbe. Ha nincs inzulin, a cukor felhalmozódik a véráramban, a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit. Az inzulinhiány oka, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, nem termelődik inzulin (1-es típusú cukorbetegség) vagy a szervezet inzulinnal szemben érzéketlenné válik, így nincs megfelelő inzulinhatás (2-es típusú cukorbetegség).

A 2-es típusú cukorbetegség, a civilizált életmód következményeként ma már szinte népbetegségnek számít. Annak ellenére, hogy a diabétesz akár évekkel a betegség kezdete előtt is kiszűrhető, sok esetben a diagnózis felállítására már csak akkor kerül sor, amikor az már valamilyen komolyabb problémát okoz a páciensnél. Kiemelt fontossággal bír tehát az időben történő diabétesz szűrés, hiszen ezzel elkerülhető a komolyabb szövődmények kialakulása.

 

További információhoz kérjük görgessen lejjebb. A szolgáltatás árait a főmenü ÁRAINK oldalán találhatja meg. 

További információ
Diabetológiai szakorvosi vizsgálat
18 000 Ft
Diabetológiai kontroll vizsgálat
12 500 Ft

Szomjúság, súlyvesztés, sok vizelet, elhízás, magas vérnyomás, magas húgysav, fokozott éhségérzés, homályos látás, lassan gyógyuló sebek, gyakori gombás bőrfertőzések.

Az autoimmun betegségek egyik fajtája, már fiatal korban jelentkezik. Az inzulinhiány következtében a sejtek éheznek, ezért kénytelenek zsírokból és fehérjékből előállítani a cukrot. Az így melléktermékként felszaporodó ketontest és a magas vércukorszint miatt a vizelettel távozik a cukor. A nagy mennyiségű folyadékvesztés kiszáradáshoz, de akár kómához is vezethet.

Többnyire idősebb korban jelentkezik, illetve a helytelen életmódot folytató egyéneknél jellemző a kialakulása. A szervezet már nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát és a több éves túlműködés során, a hasnyálmirigy kimerül.

A kezeletlen magas vércukorszint a létfontosságú szervek (szív, vérerek, idegek, szem, vese) károsodásához vezethet pl. vakságot, infarktust okozhat. A láb érzéketlensége, fájdalma, zsibbadása is lehet a cukorbetegség következménye, súlyosabb esetekben akár lábszárfekély is kialakulhat.

orvosaink
Dr. Polocsányi Béla - Orvosigazgató
Dr. Polocsányi Béla - Orvosigazgató
BELGYÓGYÁSZAT, IMMUNOLÓGIA
Dr. Guthy Ildikó
Dr. Guthy Ildikó
GASZTROENTEROLÓGIA, GYERMEKGYÓGYÁSZAT
Dr. Földi Ildikó
Dr. Földi Ildikó
GASZTROENTEROLÓGIA
Dr. Benkő Katalin
Dr. Benkő Katalin
BELGYÓGYÁSZAT, ENDOKRINOLÓGIA, DIABETOLÓGIA
Fmedical 3D
Fmedical galéria
fotók az intézményről
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-igtelefonszám:06 42 512 222
© 2018-2021 www.fmedical.hu - minden jog fenntartva
powered byForWeb Weboldal készítés