online időpontfoglalás
Keresés Telefon Útvonaltervezés

 

Leendő szülőként az egyik legfontosabb feladatunk a születendő gyermekünk védelme. A terhesgondozás, valamint a várandósság szakaszait - az úgynevezett trimesztereket - végigkísérő ultrahangszűrések mind a magzat, mind a kismama egészségének biztosítását szolgálják. Az egyes trimeszterek alatti ultrahang vizsgálatok célja, hogy kiszűrjék a fejlődési rendellenességeket, valamint megelőzhetővé váljanak a szüléssel járó szövődmények.

Első trimeszteri szűrővizsgálat, kombinált-teszt

 

Ideális ideje 11. hét 1 nap-13. hét 6 nap között. 

Az első trimeszteri vizsgálat a legfontosabb tanulmányozás a magzat lehetséges súlyos rendellenességeinek, illetve a kromoszóma rendellenességeinek korai elemzésében. Általában kombinált tesztet szoktak végezni, mely pontosítja az ultrahang vizsgálat eredményét.

Ekkor már látszik a magzat szinte minden fontosabb szerve, illetve ujjpercei is. Kellő szakértelemmel időben azonosíthatók azok az elváltozások, amelyek később problémát jelenthetnek.

A terhességek kb. 1%-ában az újszülött teljesen egészséges szülőktől súlyos szellemi vagy testi fogyatékkal születik. Ennek leggyakoribb oka a Down-kór. Ez a betegség a súlyos értelmi károsodás mellett jellegzetes külső jegyeket is eredményez, amelyek egyes esetekben már a magzati életben ultrahangvizsgálattal kimutathatók.

A legjobb eredményességgel a Down-kórra magas kockázatú eseteket a kombinált teszt képes kiszűrni. Ez megfelelő szabályok szerint végzett ultrahangvizsgálat és az anyai vérből történő két hormon mérésének kombinációján alapul.

Az első trimeszteri vizsgálaton történik az úgynevezett tarkóredő mérés is, ami a Down-kór szűrésében az egyik legfontosabb vizsgálat. Minél vastagabb a tarkóredő, annál nagyobb kockázatot jelent a kromoszóma rendellenességre, genetikai betegségre, szív fejlődési rendellenességre. Azonban a tarkóredő mérés eredménye önmagában nem ad pontos diagnózist, ezért, ha a vizsgálat eredménye Down-kórra utal, akkor további kivizsgálásra, genetikai tanácsadásra, valamint genetikai kockázat esetén amniocentézisre (magzatvízvételre) van szükség.

A Down-szűrésben további jelentőséggel bír még az orrcsont meglétének vizsgálata, hiszen ez az egyik legfontosabb jele a magzati genetikai eltéréseknek.

 

Lényeges, hogy a komplex ultrahangvizsgálatot csak külön akkreditációval rendelkező szakember végezheti.

 

Második trimeszteri ultrahang vizsgálat

 

Ideális ideje 18-22. hét között.

Fontos időszaka ez a magzatnak, mivel már minden szerve jól vizsgálható, különösen az agy, és a szív, és ami az első trimeszterben még nem volt látható, azt ilyenkor már sokkal könnyebb felismerni.

Ebben a fázisban a fejlődési rendellenességek 90%-a és a súlyos szívhibák nagy része kiszűrhető. A vizsgálat alkalmával sor kerül a magzat testrészeinek mérésére, a magzat fejlődési ütemének megállapítására, a terhesség korának, illetve a szülés várható idejének meghatározására.

Ekkor végzik a terhességi cukorbetegség szűrését is. Ilyenkor rendszeresen ellenőrzik a várandós anyuka vérnyomását, mert a tartósan magas vérnyomás egyéb tünetekkel párosulva toxémiára utalhat, ami minden esetben orvosi kezelést igényel. Fontos ellenőrizni a méhlepény egészséges működését és a magzatvíz mennyiségét. A méhnyak hosszának megállapításával pedig kiszűrhetők a koraszülésre hajlamos terhességek.

 

Összegezve elmondható, hogy ezeket a vizsgálatokat mindenképp ajánlatos elvégeztetni, hiszen ezek az elemzések a legtöbb esetben képesek a komolyabb problémák kialakulását megelőzni.

 

 

Időpontfoglalás
orvosaink
kapcsolódó bejegyzések
Még nincs bejegyzés
További információ
Kombinált teszt a 12. terhességi héten (Genetikai ultrahang+labor)
46 500 Ft
Genetikai ultrahang a 12. terhességi héten
27 000 Ft
Genetikai ultrahang a 18.-20. terhességi héten
27 000 Ft
Genetikai ultrahang
orvosaink
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés