online időpontfoglalás

Szövettan

 

Számos beavatkozás során szükség lehet a szövettani és citológiai mintavételre, melyek precíz eredményének fontossága miatt mintáit a legjobb szakemberekhez küldjük vizsgálatra. Munkatársaink minden esetben tájékoztatják a minták feldolgozási idejéről, melyek függnek az indokolt eljárások módjától, és a használt technológia feldolgozási idejétől.

Patológus szakorvos vizsgál meg minden olyan szövetet, amit orvosi eljárás során távolítanak el annak érdekében, hogy a szövetekben kialakult elváltozások felismerése biztosítva legyen (kivéve a fogak, és élettani terhesség esetén a placenta).

A sebészeti és endoszkópos beavatkozások során eltávolított szövetek patológiai vizsgálata rendkívül fontos része a pontos diagnózisnak. Az elváltozás látható külleme alapján sok esetben gyanítható a diagnózis, biztos diagnózist azonban csak szövettani vizsgálattal lehet felállítani. A szövettani vizsgálat tudja csak kizárni a daganatos elváltozásokat, ami főként anyajegyek, basaliomák esetén bír jelentőséggel.

 

Az eltávolított szövetek vizsgálatával lehet megállapítani

  • a betegség pontos természetét (tumor, nem tumor, jó- vagy rosszindulatú elváltozás, stb.)
  • a sebészi kezelés hatásosságát (sebészi szélek vizsgálata)
  • az elvégzett kezelések hatékonyságát (mint a besugárzás utáni prosztata biopszia)

A daganatos betegek kezelése szempontjából döntő szava van a patológusoknak, mert a szövettani mintákat nem csak önmagukban értékelik, hanem a korábbi vizsgálatokat, valamint a beteg egyéni kórtörténetét is figyelembe véve, amelyek együttesen adják a célzott terápia alapját.

A nőgyógyászati vizsgálat alkalmával vett sejtminta (citológia) feldolgozásával és vizsgálatával vizsgálható a méhnyakrák, illetve az azt megelőző állapotok. Negatív eredmény esetén a vizsgált évente ismételhető, bármely elváltozás esetén nőgyógyászati kontroll vizsgálat szükséges.

 

A szövettani vagy citológiai leleteit az EESZT felületén is megkapja, viszont az eredmény értelmezésével kapcsolatban az Ön kezelőorvosa tud csak tájékoztatást nyújtani személyes konzultáció keretében. Egyes szakterületeknél negatív leletek esetében a tájékoztatás kérésére történhet az Ön által megadott elérhetőségeken is.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)