online időpontfoglalás

blog

Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, ahol nyomon követhetjük a leleteinket is

A digitalizáció a mai világban az élet minden területét áthatja. Az egészségügy is kapott egy új digitális rendszert, aminek a célja a lakosság minél gyorsabb, hatékonyabb ellátása, az információk zavartalan áramlása. Egy időben megtekintheti online az EESZT felületén a leleteketeit, receptjeit, zárójelentéseit, egyéb dokumentumait, így figyelemmel kísérheti az egészségügyi ellátását. Természetesen a kezelőorvosoknak, gyógyszerészeknek is könnyíti a munkáját ez az új Szolgáltatási tér.

Az EESZT Információs portál oldaláról származó cikk segít megismerni a számos előnyt, amit az új rendszer rejt magában.

Mi az EESZT?


"Magyarország új e-egészségügyi rendszere az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, melyhez 2017. november 1-jén a háziorvosi szolgálatok, járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, és az összes gyógyszertár csatlakozott.

 

A mai világban már szinte az élet minden területén megjelenik a digitalizáció. A magyar egészségügyet megújító rendszer célja a lakosság minél gyorsabb, hatékonyabb és szolgáltatásorientáltabb ellátása. Ennek kulcsa az ellátó intézmények, kezelőorvosok és gyógyszertárak közötti folyamatos kapcsolatban rejlik, így az információk egységesek és elérhetőek minden jogosult résztvevő számára.

A kezelőorvosok és a patikusok a továbbra is ugyanazokat a számítógépes rendszereket használják munkájuk során, mint eddig, nem kell új programmal megismerkedniük, így az ellátás menete nem vesz több időt igénybe, mint eddig. Viszont az EESZT-n keresztül elérhetővé válnak számukra olyan adatok, melyeket eddig Önnek kellett papíron őrizgetnie vagy bevésnie az emlékezetébe, hogy az orvosi vizsgálatkor azt ismertethesse a kezelőorvossal.

A gyógyszertárban a gyógyszerészek kizárólag az Önnek felírt készítményeket láthatják, olyanokat is, melyeket korábban váltott ki, vagy elfelejtette kiváltani. Ezentúl tehát a patikusok könnyebben tudnak tanácsot adni, hogy milyen készítményeket ne szedjen egy időben, vagy emlékeztetni tudja Önt, hogy ne feledkezzen meg egy-egy gyógyszerének kiváltásáról.

 

 

Milyen változást hoz a páciens életében?

 

Amennyiben ez még távol áll Öntől, semmi dolga nincsen az EESZT-vel, az orvos ugyanúgy el fogja Önt látni, mint eddig, a gyógyszereit ugyanúgy kiválthatja papírrecepttel, mint eddig, vagy megkérheti erre valamelyik rokonát, ismerősét.

Ha viszont érdekli Önt a digitalizált világ, akkor sok új szolgáltatás válik elérhetővé az Ön számára. A Lakossági portál felületén (ügyfélkapus azonosítás és TAJ szám megadása után) megtekinthet minden olyan adatot, dokumentumot, mely az Ön ellátása folyamán keletkezett. Nyomon követheti a saját ellátásának menetét, bármikor megtekintheti az összes Önnek felírt receptet, beutalót, és az eProfil adatokat, melyek az Önre jellemző soha vagy csak nagyon ritkán változó adatokat összesíti, hogy sürgősségi ellátás esetén minél hamarabb a kezelőorvosa rendelkezésére álljanak ezek. Ezen a felületen bármikor szabályozhatja a digitális önrendelkezés keretén belül, hogy ki férhessen hozzá az Ön adataihoz.

 

 

Mi a digitális önrendelkezés?

 

A digitális önrendelkezés lehetőségét az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 2015. évi CCXXIV. törvényben módosított rendelkezései teszik lehetővé. A digitális önrendelkezés keretében mindenkinek lehetősége nyílik, hogy a www.eeszt.gov.hu portálon keresztül, vagy bármely kormányablak ügyintézőjénél nyomon kövesse, ki és mikor kért hozzáférést az EESZT-ben rögzítésre került adataihoz. Beállíthatja, hogy értesítést kapjon a személyéhez kapcsolt új adatok bekerüléséről, és amennyiben indokoltnak érzi, korlátozásokat és engedélyezéseket határozhat meg a lekérdezőre vagy egyes adatokra vonatkozóan. Ha Ön nem él ezzel a lehetőséggel, akkor a jelenleg is élő korlátozások lesznek érvényben.

Betegadatait csak a háziorvosa és a kezelőorvosa láthatja, a különösen érzékeny adatokat, mint pl. a nemi betegségekre, pszichiátriai vagy addiktológiai kezelésre vonatkozó adatok, csak az e szakterületen dolgozó kezelőorvos tekintheti meg. A digitális önrendelkezés 2017. február 15-től elérhető.

 

Hogyan válthatom ki a receptjeimet?

 

 

 

Rövidtávon érezni fogja, hogy gyorsabbá válik az ellátás menete, hiszen a betegadatait, a most készült leleteit, az e-beutalóit és eReceptjeit egy gombnyomással érik el a szolgáltatók. Az adatai egy kiemelt, 5-ös biztonsági szintű rendszerbe kerülnek, és bármikor nyomon követheti, ki, mikor, mely intézettől és mely adatát kérdezte le. Receptjeit akkor is kiválthatja, ha azokat egyébként otthon felejtette. A közeljövő fejlesztései közé tartozik az 5 évre visszamenőleg keletkezett leletek, betegadatok bekerülése a rendszerbe, így az elhagyott, vagy már elfelejtett kórelőzmények is a kezelőorvosa rendelkezésére fognak állni, aki ezzel egy sokkal biztosabb diagnózist állíthat fel, és hatékonyabb kezelést írhat elő az Ön számára."

Forrás és bővebb információ: https://e-egeszsegugy.gov.hu/mi-az-eeszt-

 

Az EESZT lakossági felületet ITT érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)