online időpontfoglalás

Lézeres visszérműtét

A visszérbetegség az alsó végtag felületes vénáinak betegsége, mely előfordulhat kis seprűvénák és kiterjedt vaskos véna tágulatok formájában. Hosszabb ideje fennálló visszeresség következtében lábászárfekély alakulhat ki. Szövődményes esetben a felületes visszerek rögösödése, thrombosisa is bekövetkezhet. A tág visszerek kialakulásának hátterében legtöbbször ún. főtörzsi vénás elégtelenség áll, melynek kezelésére az egyik legmodernebb megoldás a lézeres visszérműtét.

 

 

Kivizsgálás – műtét előtt:

Érsebészeti szakorvosi vizsgálat, az aktuális panaszok és a kórelőzmény részletes felvételével kezdődik. Ezt követően fizikális vizsgálat során felmérjük a panaszos alsó végtag artériás és vénás keringésének állapotát.

Amennyiben felmerül, hogy a visszérbetegség kialakulásáért főtörzsi elégtelenség lehet felelős, color doppler vizsgálatot végzünk.  A speciális ultrahang (UH) vizsgálat során feltérképezzük a panaszos alsó végtag felületes vénás rendszerét, mely során pontosan megállapítható az elégtelenül működő vénaszakaszok kiterjedése, a reflux kiindulópontja. Így a betegség okát kezelhetjük. A color doppler vizsgálat elengedhetetlen annak eldöntésére, hogy milyen típusú beavatkozással kezelhető az adott visszérbetegség, alkalmazható-e a lézeres visszérműtét, vagy elegendő a tág oldalágak sclerotherápiája.

Amennyiben műtéti megoldás mellett döntünk, előtte bizonyos esetekben a mélyvénás keringés pontosabb megítélése céljából radiológus által is elvégzett alsó végtagi UH vizsgálatra is szükség lehet.

 

A műtét folyamata:

Ultrahang segítségével meghatározzuk a betegség kialakulásáért felelős véna szakasz helyét, majd egy néhány mm-es metszést követően katéter technikával egy vékony lézerszondát vezetünk az érbe. A véna köré speciális helyi érzéstelenítő oldatot adagolunk, mely a műtét utáni fájdalomcsillapításban is fontos. Ezt követően Biolitec 1470 nm-es diódalézer hőhatásának segítségével elzárjuk az elégtelenül működő, kitágult főtörzset. A beavatkozás következtében a tág oldalágakban a vénás nyomás lecsökken, így szemmel láthatóan megkisebbednek a visszértágulatok. A varicosus oldalágak és a mélyvénákkal összeköttetést biztosító perforátor vénák elzárása a műtét következő szakaszában hab sclerotherápiával történik. A felhasználható hab mennyisége limitált, ezért előre egyeztetett kontroll vizsgálatok során ismételt kezelésekre lehet szükség.

    

 

 

Műtét után:

A műtét végén az operált végtagra fásli kerül, melynek használata a kompressziós utókezelés részeként több (általában négy) hétig szükséges. A fásli néhány nap, első hét után rendszerint kompressziós harisnyával helyettesíthető. Műtét után mélyvénás thrombosis megelőzése céljából 10 napig véralvadásgátló injekciót kell alkalmazni.

A lézeres visszérműtét minimál invazív beavatkozás, mely után 1-2 nappal betegünk a napi teendőit gond nélkül elláthatja, fizikai terheléstől viszont még 1-2 hétig tartózkodni kell. Kisebb fájdalom, égő érzés, véraláfutások természetesen előfordulhatnak, melyek néhány nap, legkésőbb néhány hét alatt elmúlnak. A kezelt főtörzs a comb belfelszínén, lábszáron hetekig tapintható lehet. Az ellátott oldalágak helyén is maradhatnak néhány hét alatt visszahúzódó, tapintható csomók. Átmeneti végtagduzzanat szintén előfordulhat.

 

 

Összességében a kívánt esztétikai eredmény eléréséhez három-hat hónapra, ritkán egy évre is szükség lehet.

A legoptimálisabb eredmény elérése céljából betegeink állapotát kontroll vizsgálatok alkalmával ellenőrizzük a műtét után egy héttel, egy és három hónappal valamint egy évvel. Az ellenőrző vizsgálatok száma, gyakorisága a végtag állapotának illetve betegünk preferenciáinak függvényében változhat.

Klinikánkon az első kontroll vizsgálat díjmentes. Továbbá az első posztoperatív sclerotherápiás kezelésért sem számítunk fel díjat.

Természetesen a leggondosabb ellátás mellett is számíthatunk a visszérbetegség kiújulására. Az alsó végtagi varicositas multifaktorialis okai kapcsán, recidíva 5 év alatt 20%-ban, 10 év alatt akár 40-50%-ban is előfordulhat.

 

A lézeres visszérműtét előnyei a hagyományos műtéttel összehasonlítva:

Nincsenek nagy vágások, csak néhány szúrt seb, melyek gyorsan gyógyulnak, így fertőzés, gyulladás kockázata hagyományos műtéti technikákhoz képest elhanyagolható.

Műtétet követően betegeink rövid megfigyelést követően otthonukba távozhatnak. A műtéti technikának köszönhetően alapvetően nincs szükség kórházi ápolásra. Természetesen betegeink kényelmét, otthonuk távolságát és a műtét időzítését figyelembe véve sor kerülhet egy éjszakás megfigyelésre.

Rövidebb a lábadozási időszak, így a munkavégzéshez való visszatérés hamarabb megtörténhet.


Dr. Boros Péter érsebész szakorvos


Dr. Bodnár Fruzsina érsebész szakorvos

IDŐPONTFOGLALÁS

Érsebészet
További információ
Lézeres visszérműtét (1 végtag)
480 000 Ft-tól
Tartalmazza az első kontroll vizsgálat, és szükség esetén az első skleroterápia árát.
Lézeres visszérműtét (2 végtag)
600 000 Ft-tól
Tartalmazza az első kontroll vizsgálat, és szükség esetén az első skleroterápia árát.
Műtéti ápolási díj
59 000 Ft-tól
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)