online időpontfoglalás

blog

Amit jelenleg a koronavírus fertőzésről tudunk

A koronavírusok RNS vírusok, állatokat / madár, macska, denevér, teve…/ és embert képesek megbetegíteni.   A koronavírusok közé tartozik a súlyos légzőszervi betegséget okozó SARS és a Közel –keleti lázat okozó MERS vírustörzs is.

 

A 2019-ben Kínában Wuhan tartományban kialakult tüdőgyulladások okozójaként egy új koronavírus törzset mutattak ki a 2019-nCoV–nak elnevezett wuhani  törzset, mely emberről emberre terjed cseppfertőzéssel.

 

A fertőzés forrása jelenleg ismeretlen, feltételezték a wuhani tengeri és élő állat piacról történő kiindulását, de ezt nem tudták bizonyítani. Az emberről-emberre terjedést viszont sikerült igazolni, amihez cseppfertőzés, a fertőzött váladékkal történő érintkezés kell, pl. tüsszentéssel a levegőbe került váladékcseppecskék tartalmazzák a vírust, akár 1-1.5 méteres körzetben.  A felületre került váladékcseppekben néhány órától, akár napokig fertőzőképes lehet a vírus, amint gazdatestbe kerül szaporodni kezd  és tüneteket okoz.  

A lappangási idő átlagosan 7 nap /2-12/, fertőzőképesség időtartama nem ismert. A betegség tünetei lehetnek enyhék, felsőlégúti hurutos tünetek, de előfordulhat súlyos tünetekkel járó tüdőgyulladás és akár légzési elégtelenség is.  Láz, köhögés, torokfájás, fejfájás, általános gyengeség. A vírus főként a legyengült immunrendszerű, krónikus betegségben szenvedő idősebb korosztályra veszélyes a védekezőképesség csökkenése miatt.

 

Hurutos tünetek, lázas állapot esetén időben keressék fel háziorvosukat/kezelőorvosukat.

Védőoltás jelenleg még nem áll rendelkezésre a betegség megelőzésére. Fontos a higiénés szabályok betartása, a  rendszeres kézfertőtlenítés  /pl. tömegközlekedési eszközön történő utazásnál,  nagy forgalmú helyek látogatásánál/,  alapos kézmosás, hurutos tüneteknél   zsebkendő,  maszk használat.

A Kínába utazók számára ajánlott a légúti megbetegedés megelőzésére szolgáló higiénés szabályok betartása /maszk, gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés./, kerüljék a kontaktust, lázas emberekkel. Élő, vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, állatvásárokat kerüljék. Ne fogyasszanak nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt  állati termékeket. Tájékozódjanak a betegség aktuális előfordulási helyeiről és azt kerüljék, illetve ha tüneteket észlelnek forduljanak haladéktalanul orvoshoz.  Amennyiben már hazaérkezésüket  követően jelentkeznek lázzal köhögéssel járó tünetek a háziorvost/ kezelőorvost feltétlenül  tájékoztassák a közelmúltban történt  utazásról.

Jelenleg  hazánkban még nincs wuhani koronavírussal fertőzött beteg.

 

WHO és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlása alapján.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)