online időpontfoglalás

blog

Aranyér panaszok és a kezelése

Miért alakul ki, miért fáj? Hogyan oldhatja meg a leggyorsabban az ezzel kapcsolatos problémáját? Milyen esetekben gyógyíthatjuk otthon, és mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz? Riportunkban Dr. Illéssy Rudolf a F MEDICAL Magánklinika általános sebész szakorvosa avat be az aranyér problémák megoldásának lehetőségeibe.

 

A proktológia végbél eredetű betegségekkel foglalkozik. Sokféle betegség tartozik ide, így az aranyér, végbél repedés, végbél tájéki jóindulatú és rosszindulatú sebészeti kezelése. Ez egy intimebb testtájék ezért mindenki nagyon idegenkedik tőle, hogy a vizsgálatra jöjjön. Nagyon sokan az öngyógyítást választják, ahelyett, hogy szakember segítségét kérnék.

Milyen esetekben kell orvoshoz fordulni?

 

Végbél panaszos betegek általában viszketéssel, vérzéssel, fájdalommal, lüktető érzéssel fordulnak a proktológushoz. Vérzés, illetve nem szűnő viszketés, fájdalom esetén javasolt, hogy szakember nézze meg ezeket betegeket. A vérzés sokféle területről és sokféle betegségből származhat és mindegyiknek más-más a kezelése, ami lehet akár gyógyszeres, akár műtéti.

 

Miért alakul ki az aranyér?

 

Az aranyér lehet genetikai eredetű, lehet az életkorral, vagy különböző hormonális változásokkal, vagy a megváltozott nyomás viszonyokkal indokolni a kialakulását. Az álló életmód okozta az aranyeres párnára való nyomást, ha a nyomás emelkedik, fokozódik, akkor aranyeres betegség alakulhat ki. Lehet gyulladás, az aranyerek előboltosulása, zavaró megjelenése, vagy esetleg aranyeres vérzés is.

 

Mit tehet az ember, ha aranyér panaszai vannak?

 

Érdemes szakembernek megmutatni, hogy egyből a professzionális ellátást kapja, ami gyógyszeres, vagy műtéti, illetve vannak köztes alternatívák is, amik megszüntethetik a beteg panaszait. Vérzés esetén fokozottan javasolt szakorvost felkeresni, mert az aranyér mellett akár rosszindulatú daganatot is jelezhet a tünet. Ennek mielőbbi szűrése életet menthet.

 

Miért fáj az aranyér?

 

Ez a terület nagyon gazdag érző ideg ellátásban és tulajdonképpen, amikor egy aranyér begyullad, akkor azt a területet ellátó idegek ilyenkor ödémásan megduzzadnak  és nagyon nagy fájdalmat okoznak, ami az életminőséget rontja.

 

Hogyan zajlik egy proktológiai vizsgálat?

 

Rendelésen sokszor tapasztaljuk, hogy nagyon későn fordulnak a betegek orvoshoz, amiatt mert számukra ez egy kellemetlen vizsgálat. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy ez egy ugyanolyan orvosi vizsgálat és tulajdonképpen maga a végbélvizsgálat egy általános orvosi vizsgálatnak a része.

 

Időpontfoglalás a +36 42 512 222-es telefonszámon történik. Kollégáink visszahívják.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)