online időpontfoglalás

blog

Február 4. - A rák elleni küzdelem világnapja

EGYÉBEGYÉB 2022.02.04 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

A rák a második leggyakoribb haláleset világszerte. Az összes diagnosztizált rákbetegség közül a tüdőrák a legtöbb haláleset okozója, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlő-, gyomor-, prosztata- és a szájüregi rák.

A legtöbb daganatos megbetegedésre jellemző, hogy kezdetben semmilyen tünet nem figyelmeztet a betegségre. Ezért kell nagy hangsúlyt fektetnünk a rendszeres szűrővizsgálatokra, hiszen ezekkel a vizsgálatokkal már a rákmegelőző állapot is felismerhető, így időben megkezdődhet a személyre szabott kezelés. A korai felismerés és a személyre szabott kezelés mielőbbi elkezdése növeli a gyógyulás esélyét: a műtétek, a modern kezelések és gyógyszerek jelentősen javíthatják a beteg életkilátásait.

Ez a küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye. Nem szabad félvállról venni a szűrővizsgálatok elvégzését, hiszen így a rák kialakulásának veszélye csökkenthető. A vizsgálatok elvégzése mellett életmódbeli változtatással is tehetünk egészségünk megőrzéséért: hagyjuk el a dohányzást, csökkentsük az alkoholfogyasztást, mozogjunk rendszeresen és táplálkozzunk egészségesen.

 

Az F MEDICAL Magánklinikán elvégezhető szűrővizsgálatok:

Nőgyógyászati vizsgálatok: Évente célszerű részt venni méhnyakrákszűrésen minden nőnek.

Mammográfia-komplex emlődiagnosztika: Mammográfiás szűrővizsgálaton megjelenni 30 és 45 éves kor között elég csak 2 évente, de 50 éves kor fölött már évente javasolt, hiszen ekkor már a rákos elváltozások rizikó faktora magasabb. Akinek a családjában emlődaganat volt, azoknak évente célszerű mammográfián is részt vennie.

Urológiai vizsgálatok: A férfiaknak a herék vizsgálata, a prosztataszűrés ugyanolyan hangsúlyos lenne, mint a nők esetében az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat. 40 éves kor felett ajánlott évente felkeresni az urológus szakorvost prosztataszűrés céljából. Ennél fiatalabb korban is ajánlott a rendszeres szűrés, főleg, ha a családban fordult elő már ilyen jellegű megbetegedés. Az urológus emellett felméri a vesék állapotát és a nemi szerveket is megvizsgálja, így rengeteg kóros elváltozás kiszűrhető. A végbél ujjal végzett tapintásos vizsgálata a végbéldaganatok több mint egyharmadát képes észlelni. 

Laborvizsgálatok: Évente célszerű egy teljes laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, amibe a teljes vérkép, anyagcsere paraméterek, máj és vese funkció és a vizelet vizsgálata tartozik bele. Ezekből az értékekből az orvos következtetni tud az egészségügyi állapotára és a lehetséges megbetegedésekre, így hamar tovább tudja küldeni a megfelelő szakorvosokhoz és vizsgálatokra.

Anyajegy szűrés: A bőr daganatos elváltozása egyre gyakrabban fordul elő. Az anyajegyeinket folyamatosan figyelnünk kell és védenünk a nap sugaraitól, valamint az esetleges sérülésektől. A legveszélyeztetettebbek a világos bőrűek, akiknek sok anyajegy borítja a testét és azok is, akik sok időt töltenek napon, akár a munkájuk miatt. A rendszeres anyajegy szűrés azért is fontos mindenkinek, mert így alaposan átvizsgálja a szakorvos az összes anyajegyet és a legkisebb elváltozást is ki tudja szűrni. Aki a rizikó csoportba tartozik, annak akár fél évente is javasolni fogja a bőrgyógyász a vizsgálaton való megjelenést. Alapvetően évente szükséges résztvenni a vizsgálaton nemtől és kortól függetlenül.

Tüdőszűrés: A  tüdőszűréssel a TBC-t és egyéb tüdőbetegségeket lehetséges kiszűrni, de a vizsgálatot végző képet kap a szív és a nagy erek állapotáról. Emellett a nagyobb méretű daganatos elváltozásokra is fény derülhet. 25 éves kor fölött minden évben meg kell jelennünk ezen a vizsgálaton. Rizikó csoportba tartoznak azok, akiknek a családjában tüdőrák és egyéb légzőszervi megbetegedés előfordult, illetve a dohányosok, akiknek a dohányzás emeli a tüdő-, a szájüregi, a gége- és a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.

Fogászati vizsgálat: A fogorvosi vizsgálat évente akkor is kifejezetten ajánlott, ha nem tapasztal semmi tünetet, látszólag teljesen egészségesek a fogai. Egy alapos fogorvosi vizsgálat során számos problémára fény derülhet, a lyukas fogakat időben tudják kezelni. A fogkő eltávolítás is kifejezetten fontos, hiszen ezzel megelőzhető a fogínysorvadás, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

Szemészeti vizsgálat: A szemész szakorvost évente egy gyors, fájdalommentes vizsgálat keretében kell felkeresni, hogy megőrizzük a látásunkat és az esetleges romlást csökkentsük az által, hogy a megfelelő dioptriájú szemüveget viseljük.

Belgyógyászati vizsgálat: Életkor tekintetében ez a legváltozóbb, hiszen a belgyógyászati vizsgálatok a legszerteágazóbbak. Az általános belgyógyászati kivizsgálások közé tartozik a vérnyomás, pulzusszám, vércukorszint mérése, az EKG, a has, a végtagok vizsgálata, vér- és vizeletvizsgálat. A szűrővizsgálatok célja bizonyos betegségek megelőzése, ezért ezekre nem valamely tünet megjelenésekor, hanem attól függetlenül, évente szükség van. Az alapvető fontosságú szűrővizsgálati eredmények ismeretében (pl. labor, ultrahang, tüdőszűrés, a nőgyógyászati rákszűrés, az EKG vizsgálatok), a kórtörténet és a fizikális vizsgálatot követően a belgyógyász állapítja meg, hogy milyen gyógymódra van szükség.

Gasztroenterológiai endoszkópos vizsgálatok: A vastagbél és végbél, valamint a gyomor megbetegedéseinek kimutatására szolgálnak az endoszkópos vizsgálatok (gyomor és végbél tükrözés) és a székletvér teszt, amit 45 éves kor felett két-három évente javasolt ismételni, 65 év felett viszont már évi szűrés szükséges. Az endoszkópos vizsgálatokat elvégeztetheti altatásban, kellemetlenség nélkül.

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat: A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatot célszerű évente panaszmentesen is elvégezni a máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék és a hasi erek állapotának feltárásra érdekében, valamint a kismedencében elhelyezkedő női és férfi nemi szervek áttekintésére. Ezen szerveknek elsősorban azok a megbetegedései diagnosztizálhatók, amelyek a szerv alakját vagy a szerkezetét megváltoztatják. Például a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatók. Megítélhetők epe-, illetve vesekövesség, az eperendszer gyulladásos betegségei, a vesék gyulladásos és ürülési eltérései, a különböző szervek daganatai. De ajánlott különböző hasi fájdalmak, vizelési panaszok esetén, emésztési panaszok esetén elvégezni azonnal.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)