online időpontfoglalás

blog

Lézerproktológiával bővül sebészetünk

Kelet – Magyarországon elsőként létrehozva Lézerproktológiai Centrumunkat nyugodt környezetben várjuk pácienseinket proktológiai jellegű panaszaikkal, lefedve a végbéltáji kórképek teljes spektrumát a diagnózistól a gyógyulásig.

 

A végbéltáji megbetegedések a leggyakoribb betegségcsoportok közé tartoznak. A legtöbb esetben előforduló tünetek közé soroljuk a viszketést, vérzést, vagy akár a végbél környékén megjelenő csomót is, melyhez társulhat fájdalom is. A panaszt okozó aranyeresség előfordulási gyakorisága meghaladja az 5%-ot. Ez Magyarországon mintegy 500 000 aranyér betegségben szenvedő beteget jelent, melyekhez olyan egyéb proktológiai problémával küzdő páciensek is csatlakoznak, mint a végbéltáji berepedés, vagy a végbélsipoly. A nagyszámú eset és a fejlődő orvosi szemlélet szükségessé tette a végbéltáji sebészet modernizációját is.

A proktológián belül bár már korábban is történtek próbálkozások különféle típusú lézerek meghonosításával, mintegy 10 éve  került először leírásra a megmodernebb, dióda lézeres aranyérműtét (LHP, azaz laser hemorrhoidoplasty), mely kapcsán egy speciális, erre a célra kidolgozott lézerszállal (Biolitec®) kerülnek ellátásra a panaszt okozó aranyeres csomók. Természetesen az újítás nem állt meg az aranyerességnél, hanem kiterjedt a végbéltáji sipolyok kezelésére (FiLaC – fistula laser closure, azaz lézeres fistulazárás), illetve az utóbbi időben már a végbélberepedés ellátására is, létrehozva ezzel egy teljesen új, komplex, önálló proktológiai műtéti csoportot. A beavatkozások alapja a lézerszál közvetített energia. A szálat minimális méretű metszéseken az aranyeres csomókba juttatva, vagy a sipolyjáratba vezetve az ellátó erek, illetve szövetek koagulációját okozva azok elzáródnak. Ennek megfelelően az aranyér okozta vérzés és előboltosulás vagy a sipolyjárat által fenntartott váladékozás fokozatosan megszűnik.

A lézerproktológiai eljárások a hagyományos műtéti technikákhoz képest számos előnnyel bírnak. A műtéti időtartam szignifikánsan rövidebb az egyéb beavatkozás típusokkal összevetve, csökkentve ezzel a beteg műtéti megterhelését. Minimál invazív beavatkozásként széles műtéti seb hiányában jelentősen kisebb a műtét utáni fájdalom, ennek köszönhetően gyorsabb a regeneráció, így a hétköznapi életbe, munkába történő visszatérés is.  Külön kiemelendő, hogy a sipolyjáratok ellátása kapcsán nem történik kimetszés, így a műtét utáni székletinkontinencia lehetősége elhanyagolható.

 

Dr. Kolozsi Péter

sebész – proctologus szakorvos

F Medical Lézerproktológiai Centrum

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)