online időpontfoglalás

blog

Miért kell a TAJ kártya a magán egészségügyi ellátás során?

Rendszeresen ismétlődő kérdés klinikánkon a pacienseink részéről, hogy annak ellenére, hogy a FINNAMED MAGÁNKLINIKA vagy más magánszolgáltatók nem állnak szerződéses jogviszonyban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK, korábban Országos Egészségbiztosítási Pénztár OEP), és ezért államilag finanszírozott térítést nem vesznek igénybe, mégis miért kérik el a páciensektől a TAJ számukat? Ezért gondoltuk, hogy sokakat érdekelhet ennek a miértje, így segítünk a kérdés tisztázásában.

 

Az egészségügyi ellátás során rendkívül fontos a pontos és kizárólagos betegazonosítás, egy ilyen jellegű félreértés akár tragédiával is járhat, ezért humán orvosi szolgáltatásra függetlenül a térítés jellegétől (magán finanszírozott vagy állami finanszírozott) ugyanazok a szigorú nyilvántartási kötelezettségek vonatkoznak.

Az egyéb személyes adataink, úgy, mint név, lakhely, születési hely és idő, anyja neve, nem alkalmasak sem külön sem együtt, az egyének egyértelmű beazonosításra, erre kizárólag a TAJ szám alkalmas önmagában. A magyarországi egészségügyi ellátás rendszerében használt betegazonosítás ezért a TAJ szám alapján történik, így a klinikánk által használt egészségügyi nyilvántartó szoftver is ez alapján azonosítja a pácienseket.

 

Mivel intézményünk a magyar egészségügyi rendszer szerves része, az orvosaink által esetlegesen bármilyen más intézménybe vizsgálatra továbbküldött páciens, vagy pácienstől vett szövettani és citológiai vizsgálatok, vérvétel, kenetvételek mintái, röntgen és CT felvétel kiértékelése is ez alapján kerül beazonosításra, kiértékelésre és visszaküldésre.

 

Ezen túl, amennyiben esetleg gyógyszer felírásra kerül sor, csak a TAJ számával tudja igénybe venni a gyógyszere TB támogatását. Remélhetőleg nem kerül rá sor, de egy esetlegesen a klinikán bekövetkezett rosszul lét esetén a mentőket is tudnunk kell tájékoztatni a páciens pontos személyéről, hogy egészségügyi adatai, kórelőzménye, gyógyszerallergiái azonnal lehívhatók legyen a központi rendszerből, mert ez is TAJ szám alapján történik.

Mivel az esetek legnagyobb részében a TAJ számra a szakrendelések folyamán a fent említett okokból is szükség van, ezért azt munkatársaink a recepción már rögzítik, hogy az orvosoknak csak az Ön gyógyításával kelljen foglalkozniuk, az adatrögzítéssel már ne.

 

Természetesen a páciens a személyes adataival szabadon rendelkezik, így az adatvédelmi törvény szerint az adatait megadhatja, vagy annak kezelését bármikor visszavonhatja. Erről minden adatkezelési helyen, így intézményünkben is a pácienseket tájékoztatni kell, valamint nyilatkoznia az adatainak kezeléséhez való hozzájárulásáról.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)