online időpontfoglalás

blog

Movember – A férfi egészség megőrzése

UROLÓGIAUROLÓGIA 2021.11.10 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

November hónapban a férfiak megnövesztik bajuszukat/szakállukat, ami egy nagyon fontos nemzetközi jótékonysági mozgalom jelképe. Célja nem más, mint felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a férfiaknak is szükségük van szűrővizsgálatokra. A „mo” jelentése az ausztrál szlengben a moustache, vagyis bajusz, tehát így jött létre a movember: Mo + November = Movember.

Olyan betegségek kerülnek a figyelem középpontjába, melyek rendszeres szűrővizsgálatokkal időben felismerhetők és kezelhetők. Ilyen például a prosztatarák és a hererák.

A prosztatarák az egyik legelterjedtebb betegség a férfiak körében, azonban egy  urológiai és egy egyszerű laborvizsgálattal időben észlelhetők a betegségre utaló jelek.  A laborvizsgálat során a PSA - prosztata specifikus antigént vizsgáljuk, mely nagyobb hányada az ondóban található, de kis mennyiségben a véráramba is bekerül. Ez a szint egészséges férfiak esetében is eltérő. A PSA-szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására és a kiújulás észlelésére. A vizsgálat vérvétellel történik. Tünetmentes férfiaknak ajánlott évenként PSA és urológiai vizsgálatot végezni, mert az értékek megváltozásából sok minden kideríthető a prosztata állapotáról. 45 éves kor felett fokozottan fontos az évenkénti szűrés, mert ilyenkor megnő a kockázata a prosztatát érintő megbetegedéseknek.

Prosztatarák tünetei:

A legtöbb esetben kezdeti stádiumban tünetmentes a jelenség, ezért nagyon fontos az évenkénti szűrés. A betegséget jelezheti fájdalmas vizeletürítés, éjszakai vizelési inger, gyenge vizeletsugár. Előrehaladott, áttétes prosztatarák esetében deréktáji fájdalom, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező merevség, fájdalom mutatkozik. Sok esetben csak a prosztata megnagyobbodása utalhat problémára, ami azonban jóindulatú elváltozás is lehet.

A prosztatarák időben felismerve gyógyítható.

 

Jelentkezzen urológiai és PSA vizsgálatunkra, hogy kizárja a betegséget!

Hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 42 512 222-es telefonszámon.

Információt urológiai szakrendelésünkről erre a linkre kattintva olvashat. 

Információt laborvizsgálatainkról erre a linkre kattintva olvashat. 

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen egyes megbetegedéseket így időben fel lehet ismerni és a korai kezelés akár életet is menthet. A kor előre haladtával egyre több vizsgálatra érdemes különböző időközönként elmenni.

Az évente elvégzendő szűrővizsgálatok listáját erre a linkre kattintva éri el.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6674)