online időpontfoglalás

Szűrővizsgálatok

 

A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen egyes megbetegedéseket így időben fel lehet ismerni és a korai kezelés akár életet is menthet. A kor előre haladtával egyre több vizsgálatra érdemes különböző időközönként elmenni.

Akinek a családjában fordult elő komolyabb betegség, egyes vizsgálatok, szűrések nekik még hatványozottabban javasoltak. Nagyon fontos, hogy figyeljünk önmagunkra, ha bármilyen egészségügyi elváltozást tapasztalunk, ne várjon, hanem forduljon azonnal orvoshoz. Az önvizsgálatok nagyon fontosak, gondolunk itt az emlő, here vizsgálatra, valamint az anyajegyek változásának figyelésére. Fiatal felnőtt kortól (20 év felett) legalább havonta egyszer menstruáció abbamaradását követően érdemes az emlők önvizsgálata, amennyiben eltérést, elváltozást tapasztal keressen fel nőgyógyászt, aki eldönti, hogy ultrahangos, vagy mammográfiai vizsgálat is ajánlott. Így korai stádiumban célzott kezelést kaphat.

 

NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLATOK

(évente)

Évente célszerű részt venni méhnyakrákszűrésen minden nőnek.

 

MAMMOGRÁFIA - KOMPLEX EMLŐDIAGNOSZTIKA

(kortól függően változó időközönként)

Mammográfiás szűrővizsgálaton megjelenni 30 és 45 éves kor között elég csak 2 évente, de 50 éves kor fölött már évente javasolt, hiszen ekkor már a rákos elváltozások rizikó faktora magasabb. Akinek a családjában emlődaganat volt, azoknak évente célszerű mammográfián is részt vennie, ami egy fájdalommentes vizsgálat.

 

UROLÓGIAI VIZSGÁLATOK

(40 év felett évente)

A férfiaknak a herék vizsgálata, a prosztataszűrés ugyanolyan hangsúlyos lenne, mint a nők esetében az éves nőgyógyászati szűrővizsgálat. 40 éves kor felett ajánlott évente felkeresni az urológus szakorvost prosztataszűrés céljából. Ennél fiatalabb korban is ajánlott a rendszeres szűrés, főleg, ha a családban fordult elő már ilyen jellegű megbetegedés. Az urológus emellett felméri a vesék állapotát és a nemi szerveket is megvizsgálja, így rengeteg kóros elváltozás kiszűrhető. A végbél ujjal végzett tapintásos vizsgálata a végbéldaganatok több mint egyharmadát képes észlelni. 

 

LABORVIZSGÁLATOK

(évente)

Évente célszerű egy teljes laboratóriumi vizsgálatot végeztetni, amibe a teljes vérkép, anyagcsere paraméterek, máj és vese funkció és a vizelet vizsgálata tartozik bele. Ezekből az értékekből az orvos következtetni tud az egészségügyi állapotára és a lehetséges megbetegedésekre, így hamar tovább tudja küldeni a megfelelő szakorvosokhoz és vizsgálatokra.

 

ANYAJEGY SZŰRÉS

(évente)

A bőr daganatos elváltozása egyre gyakrabban fordul elő. Az anyajegyeinket folyamatosan figyelnünk kell és védenünk a nap sugaraitól, valamint az esetleges sérülésektől. A legveszélyeztetettebbek a világos bőrűek, akiknek sok anyajegy borítja a testét és azok is, akik sok időt töltenek napon, akár a munkájuk miatt. A rendszeres anyajegy szűrés azért is fontos mindenkinek, mert így alaposan átvizsgálja a szakorvos az összes anyajegyet és a legkisebb elváltozást is ki tudja szűrni. Aki a rizikó csoportba tartozik, annak akár fél évente is javasolni fogja a bőrgyógyász a vizsgálaton való megjelenést. Alapvetően évente szükséges részt venni a vizsgálaton nemtől és kortól függetlenül.

 

TÜDŐSZŰRÉS

(évente)

A  tüdőszűréssel a TBC-t és egyéb tüdőbetegségeket lehetséges kiszűrni, de a vizsgálatot végző képet kap a szív és a nagy erek állapotáról. Emellett a nagyobb méretű daganatos elváltozásokra is fény derülhet. 25 éves kor fölött minden évben meg kell jelennünk ezen a vizsgálaton. Rizikó csoportba tartoznak azok, akiknek a családjában tüdőrák és egyéb légzőszervi megbetegedés előfordult, illetve a dohányosok, akiknek a dohányzás emeli a tüdő-, a szájüregi, a gége- és a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.

 

FOGÁSZATI VIZSGÁLAT

(évente)

A fogorvosi vizsgálat évente akkor is kifejezetten ajánlott, ha nem tapasztal semmi tünetet, látszólag teljesen egészségesek a fogai. Egy alapos fogorvosi vizsgálat során számos problémára fény derülhet, a lyukas fogakat időben tudják kezelni. A fogkő eltávolítás is kifejezetten fontos, hiszen ezzel megelőzhető a fogínysorvadás, ami a fogak elvesztéséhez vezethet.

SZEMÉSZETI VIZSGÁLAT

(évente)

A szemész szakorvost évente egy gyors, fájdalommentes vizsgálat keretében kell felkeresni, hogy megőrizzük a látásunkat és az esetleges romlást csökkentsük az által, hogy a megfelelő dioptriájú szemüveget viseljük.

BELGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT

(kortól függően változó időközönként)

Életkor tekintetében ez a legváltozóbb, hiszen a belgyógyászati vizsgálatok a legszerteágazóbbak. Az általános belgyógyászati kivizsgálások közé tartozik a vérnyomás, pulzusszám, vércukorszint mérése, az EKG, a has, a végtagok vizsgálata, vér- és vizeletvizsgálat. A szűrővizsgálatok célja bizonyos betegségek megelőzése, ezért ezekre nem valamely tünet megjelenésekor, hanem attól függetlenül, évente szükség van. Az alapvető fontosságú szűrővizsgálati eredmények ismeretében (pl. labor, ultrahang, tüdőszűrés, a nőgyógyászati rákszűrés, az EKG vizsgálatok), a kórtörténet és a fizikális vizsgálatot követően a belgyógyász állapítja meg, hogy milyen gyógymódra van szükség.

 

GASZTROENTEROLÓGIAI ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOK

(kortól függően változó időközönként)

A vastagbél és végbél, valamint a gyomor megbetegedéseinek kimutatására szolgálnak az endoszkópos vizsgálatok (gyomor és végbél tükrözés) és a székletvér teszt, amit 45 éves kor felett két-három évente javasolt ismételni, 65 év felett viszont már évi szűrés szükséges. Az endoszkópos vizsgálatokat elvégeztetheti altatásban, kellemetlenség nélkül.

HASI és KISMEDENCEI ULTRAHANG VIZSGÁLAT

(évente)

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatot célszerű évente panaszmentesen is elvégezni a máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék és a hasi erek állapotának feltárásra érdekében, valamint a kismedencében elhelyezkedő női és férfi nemi szervek áttekintésére. Ezen szerveknek elsősorban azok a megbetegedései diagnosztizálhatók, amelyek a szerv alakját vagy a szerkezetét megváltoztatják. Például a szervek megnagyobbodása, kitágulása, kövek, daganatok láthatók. Megítélhetők epe-, illetve vesekövesség, az eperendszer gyulladásos betegségei, a vesék gyulladásos és ürülési eltérései, a különböző szervek daganatai. De ajánlott különböző hasi fájdalmak, vizelési panaszok esetén, emésztési panaszok esetén elvégezni azonnal.

Időpont foglalás:

+36 42 512 222

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)