online időpontfoglalás

blog

Ragasztásos visszérműtét az F Medical Magánklinikán

A visszérbetegség kezelésének korszerű, új módszere érhető el Magánklinikánkon. A ragasztásos visszérműtét az endovénás, katéteres beavatkozások speciális típusát képviseli.

A ragasztásos technológia alkalmazása során a comb, lábszár belső oldalán, valamint a lábszár hátsó felszínén található felületes vénás főtörzsek elégtelensége szüntethető meg. A kórosan tágult vénák összetapadását n-butil cianoakriláttal érjük el. A cianoakrilát hosszú évek óta ismert, a sebészet több területén használt biztonságos szövetragasztó anyag. Visszérgyógyászatban való elterjedését a katéteres kezeléshez történő átalakítása tette lehetővé. A vénába juttatva vérrel érintkezve szerkezete átalakul, a visszér stabil, hatékony elzáródását eredményezi a kezelés helyén. Az operált főtörzs elhegesedik, idővel felszívódik.

A műtét előtt ultrahang segítségével meghatározzuk a kezelendő vénás főtörzs hosszát, valamint bejelöljük az elégtelenül működő szakasz legalsó pontját. Műtét során ezen a területen helyi érzéstelenítésben a visszértörzsbe vezetjük a ragasztó bejuttatására szolgáló katétert. A katéter végének helyzetét ultrahang segítségével ellenőrizzük, így biztonságos távolság tartható a mélyvéna és a katétervég között, ezáltal elkerülhető a mélyvénás trombózis kialakulása. Megfelelő pozícionálást követően adagolóeszköz segítségével a vénába juttatjuk a ragasztó anyagot. A vénafal összetapadását külső nyomással tesszük hatékonyabbá. A kezelt véna elzárását a leírt módon több lépésben szakaszonként végezzük a katéter fokozatos visszahúzásával. A beavatkozás végén a katéter eltávolítását követően a szúrás helyére fedőkötés kerül. Műtét után nem szükséges kompressziós harisnya, vagy fásli alkalmazása.

Az elégtelen vénás főtörzsek elzáródásának következtében az oldalági visszértágulatokra nehezedő vénás nyomás jelentősen lecsökken.  A vénás oldalágak összeesnek, néhány hónap alatt a méretük oly mértékben csökken, ami már kozmetikailag is elfogadható.

A műtét előnye a hagyományos varicektómiával összehasonlítva, hogy nincsenek metszések, a beavatkozás minimál invazív, mindössze egyetlen kis szúrásra van szükség.

Lézeres visszérműtéttel összehasonlítva a ragasztásos technológia alkalmazásakor egyedül a katéter bevezetésekor alkalmazunk helyi érzéstelenítést. Elkerülhető az altatás és a gerincközeli érzéstelenítés, így azok esetleges mellékhatásai is. Betegünk egyetlen szúrást érez a műtét kezdetén, ezt követően szakaszonként nyomást tapasztal a kezelt ér fölött. A módszer során nincs hőhatás így az ideg és érsérülés lehetősége is megszűnik. Hőhatás hiánya miatt nem történik tumeszcens oldat véna köré juttatása sem, ezért minimalizálódik a keletkező véraláfutások nagysága. Gyakorlatilag nincs műtét utáni fájdalom sem. Lézeres műtéttel ellentétben kompressziós kezelés, harisnya vagy fásli használata sem szükséges. Évszaktól függetlenül bármikor elvégezhető ambuláns kezelésként, vagyis nem igényel műtét utáni megfigyelést, kórházi benntartózkodást.

Pácienseink a kezelést követően azonnal folytathatják mindennapi teendőiket, munkájukat, nincs szükség táppénzes időszakra.

A módszer meghatározott véna átmérő esetén használható. Kifejezetten tág vénatörzs esetén nagyon magas a kiújulás esélye, ezekben az esetekben a ragasztásos műtét helyett egyéb kezelési módszert javaslunk. A műtétre való alkalmasságot érsebészeti vizsgálat során, alapos ultrahang diagnosztikával határozzuk meg.

Mellékhatások között enyhe gyulladásos reakció emelhető ki, mely néhány hét alatt múlik, non-szteroid gyulladáscsökkentő kezelésre jól reagál. Leírásra került allergiás reakció, bőrelszíneződés, igen ritka esetben mélyvénás trombózis is.

Klinikai vizsgálatok 92-96%-os siker arányról számolnak be a kezelt főtörzsek tekintetében, hároméves után követés alapján. A kiújulási esély tehát a korszerű endovénás módszerekhez hasonlóan alacsony.

Amennyiben néhány hónappal a műtét után az oldalági visszértágulatok mégis további kezelést igényelnek, az ambuláns körülmények között hab szkleroterápiával elvégezhető. Ezekben az esetekben néhány hétig tartó kompressziós kezelésre lesz szükséges.

A ragasztásos visszérműtét összességében biztonságos, kényelmes, hatékony megoldás a főtörzsi vénás elégtelenség kezelésére.

 

Dr. Boros Péter
érsebész szakorvos

 

Bővebb információt érsebészeti szakrendelésünkről erre a linkre kattintva olvashat.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)