online időpontfoglalás

Szemölcs

 

A szemölcs olyan gyűjtőfogalom, mely olyan változó méretű, kemény bőrkinövéseket foglal magába, amelyek a test bármely részén kialakulhatnak, leggyakrabban ujjakon és a kézháton, a talpon, a törzsön, illetve a nemiszervek környékén.  Ezt a típusú bőrelváltozást leggyakrabban valamilyen vírus fertőzés okozza. A szemölcsöt okozó vírust legkönnyebben sérült bőrfelületen át, vagy uszodában, felázott bőrön kaphatjuk el. Különösen nagy a fertőzés kockázata legyengült immunrendszer esetén. A fertőzések lappangási ideje hosszú, általában 4 hét - 8 hónap.

A vírusos szemölcsök leggyakoribb fajtája a közönséges szemölcs (verruca vulgaris), melyet a HPV vírusok okoznak. A szemölcsök ezen típusa könnyen felismerhető karfiolszerű kinézetéről. Körülbelül borsó nagyságúak, színük és formájuk változó. Leggyakrabban az ujjakon, a körmök közelében, a kézfejen, a térd, a könyök környékén vagy az arcon fordulnak elő. Jelenlétük fájdalommentes, kivéve akkor, ha a köröm alatt nőtt, vagy ha megsérül.

 

Közönséges szemölcs

Közönséges szemölcs

 

Léteznek még talpi szemölcsök (verruca plantaris). Ezek a szemölcsök belülről nőnek, kívülről csak egy kis részük látszik, valójában sokkal nagyobbak és csak nagyon nehezen lehet megszabadulni tőlük. Ha nem kezeljük megfelelően, a szemölcs kiújul vagy elszaporodik.

 

Talpi szemölcs

Talpi szemölcs

Az uszodaszemölcsök (mollusca contagiosa) félgömbformájú kinövések. Felületük fényes, a közepük behorpad. Az uszodákban rendkívül gyorsan fertőznek. A nedvesség felpuhítja a bőrt, így a szemölcsvírusok könnyedén bejuthatnak a bőrbe. A gyerekek gyakrabban fertőződnek meg. Többnyire a hason, háton, karokon vagy lábakon jelennek meg a szemölcsök. Az egyik legszembetűnőbb jellegzetességük, hogy csoportokban jelentkeznek. A többi szemölcstől eltérően ezt a típust nem a humán papillomavírus okozza, hanem a himlővírusok közé tartozó faj.

 

Uszodaszemölcs

Uszodaszemölcs

 

A nemi szemölcsök (verruca genitalis, speciális típusa a condyloma) elsősorban szexuális úton terjednek, és nagyon veszélyesek lehetnek. A szemölcsök ezen típusát HPV vírusok okozzák.

A szemölcsöt többféle módon lehet eltávolítani: ecsetelővel, éles kanállal, kauterrel, lézerrel. A verrucák esetében igen gyakran kombinált kezelés a legeredményesebb, és mellette fordul elő a legritkábban a szemölcsök kiújulása. Az eltávolítás módját mindig a szemölcs típusa, nagysága határozza meg.

 

További információt bőrgyógyászatunkról ide kattintva talál

További információt sebészetünkről ide kattintva talál
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)