online időpontfoglalás

blog

HPV vírus okozta szemölcs korszerű, komplex kezelése az F MEDICAL Magánklinikán

A condylomák, vagy másnéven nemiszervi szemölcsök, fertőző bőrkinövések, gáttájékon, nemiszerveken, végbélnyílás körül, melyet a HPV vírus okoz. Több mint 40 különböző vírustípus okozhatja, ezek közül 90 százalékban két típus: 6-os és a 11 –es.

 

A condyloma jelei és tünetei:

Kicsi, bőrszínű, vagy világosbarna kiemelkedés, bőrelváltozás megjelenése. Több szemölcs egymás mellett, karfiolszerű növedékként jelenhet meg. Viszketés, dyscomfortérzés. Az esetek jelentős részében tüneteket nem okoz.

 

 

A vírus kimutatása:

A vírus kimutatása, a HPV fertőzés jelenléte kizárólag HPV DNS- teszttel lehetséges. Ekkor a bőrgyógyász, nőgyógyász, proctológus az érintett területről hámkaparék mintát vesz, mely mintából a vírus kimutatása és tipizálása történik meg. A tipizálás jelentősége azon vírustípusok kimutatása (16-os, 18-as, 31-es, 33-as), melyek rákos, rosszindulatú elváltozások kialakulásáért felelősek. A fertőzés és a tünetek megjelenése között akár több hónap is eltelhet. A fertőzés nemcsak kizárólag szexuális úton történhet (közös használati tárgyak).

A fertőzés kezelése:

 

A HPV fertőzés és a condylomák kezelése sokszor interdiszciplináris együttműködést igényel (bőrgyógyász, urológus, proctológus). Amennyiben észrevehető,tapintható elváltozást talál magán a páciens, akkor az adott területnek megfelelően jelentkezhet a fenti szakmák képviselőinél. Kisebb condylomákat lehet konzervatívan, citosztatikumokat tartalmazó helyi ecsetelőkkel, krémekkel kezelni, kiegészítve az egész szervezet immunrendszerét erősítő gyógyszerekkel. Ám az esetek egy részében ez elégtelen lehet, vagy a condylomák ismételten megjelenhetnek, jelentősebb kiterjedést mutathatnak. Ekkor számos más kezelési mód áll rendelkezése: cryoterápia, cauterizáció, lézeres eltávolítás.

A látható condylomákat minden esetben el kell távolítani, ugyanis azok kóroson elszaporodhatnak, hüvelybe, húgycsőbe, végbélbe terjedhetnek és fertőzőek. Amennyiben a végbélnyílás környékén is van condyloma, feltétlenül proctológiai szakvizsgálat és végbéltükrözés szükséges, annak kizárása, vagy igazolása céljából, hogy a végbélben is jelen van-e az elváltozás. Ha ez nem történik meg, akkor a végbél felől folyamatosan újrafertőződés jön létre. Akár helyi érzéstelenítésben, akár rövid altatásban ezen elváltozások végbéltükrözés során sikeresen eltávolíthatók. Klinikánkon a condylomák eltávolítására a fenti módszerek teljes spektruma rendelkezésre áll, beleértve a lézeres megoldást is.

A proctológiai magánpraxisomban a végbélnyílás környékén elhelyezkedő condylomás betegeket teljes diszkréció mellett fogadjuk és kezeljük. Minden esetben a betegek tünetmentes partnereinek szűrővizsgálatát is javasoljuk. A betegeket helyi érzéstelenítésben vagy akár rövid altatásban is ambulanter, vagy egynapos sebészet keretein belül látjuk el. A vizsgálat és a műtét alatt a páciens fájdalmat nem érez, akár a beavatkozás napján munkaképes. Kontrollvizsgálatra 3 hét és 3 hónap múlva rendeljük vissza. Pácienseinket már műtét előtt, de a műtét után is a további esetlegesen felmerülő kezelésekről, szűrésekről, védőoltásokról részletesen felvilágosítjuk, tanácsokkal ellátjuk.

Célom az, hogy nyugodt, oldott környezetben, az F Medical Magánklinikán rendelkezésre álló legkorszerűbb eszközpark segítségével, minden hozzám forduló beteg panaszára, problémájára gyors, hatékony, precíz megoldást biztosítsak! Forduljon hozzám bizalommal!

Dr. Oszicsánszky Mihály sebész adjunktus, proctológus

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7500)