online időpontfoglalás

Lézeres sipolyműtét (FiLaC- Fistula Laser Coagulation)

A fistulákat legegyszerűbben, mint rendellenes járatokat tudjuk leírni a végbél körüli lágyrészszövetekben, melyek összeköttetésben lehetnek a végbéllel is. Ennek megfelelően tartós váladékozás, időszakos végbéltáji fájdalom, esetleg többszörösen visszatérő végbéltályogok kialakulásához is vezetnek.

A diagnózis első lépése – mint egyéb proktológiai megbetegedések kapcsán – itt is a kórelőzmény felvétele, a tünetek időbeliségének és jellegének tisztázása, vagy korábbi tályogfeltáró műtét feltérképezése. Ezt követően természetesen a fizikális, majd eszközös vizsgálatok, tükrözések történnek. Amennyiben szükséges, ezekhez egyéb kiegészítő diagnosztikai lépések csatlakoznak, beleértve akár gasztroenterológiai konzultációt, vagy más társszakmák (pl.: nőgyógyászat, urológia, stb.) bevonását. Ami viszont semmiképpen sem maradhat el az a radiológiai szakvizsgálat. Végbéltáji fistulák esetében ez végbél ultrahangot, vagy kismedencei MRI elvégzését foglalja magában. A képalkotó vizsgálatokkal tudjuk tisztázni a fistula záróizomhoz viszonyított helyzetét, esetleges többszörös sipolyjárat fennállását, mely jelentősen befolyásolhatja a műtéti tervet.

 

 

Igazolt sipolyjáratok esetében gyógyszeres kezeléstől érdemi gyógyulás nem várható, műtét elvégzése indokolt. Műtétet illetően a jelenlegi legmodernebb eljárás keretein belül egy kétlépcsős technikát alkalmazunk. Első lépésként járóbeteg ellátásként, vagy műtői körülmények között úgynevezett setonálás, azaz fonalak sipolyjáratba történő befűzése történik. A beavatkozás lényege a fistulajárat nyitva tartása (nem pedig annak átvágása), ezáltal a gyógyulás alapvető feltételeinek megteremtése. A setonálást követően 8-12 héttel pedig dióda lézeres sipolyműtét a második lépés (FiLaC – Fistula Laser Coagulation). A műtét kapcsán lézerszálat vezetünk a járatba, majd a lézerszál által leadott energia révén a fistula lépésről – lépésre történő zárását végezzük el.

 

Mi a legnagyobb előnye ennek a technikának?

Kimetszés hiányában a záróizom károsodása, így a műtét utáni székletvisszatartási nehezítettség vagy képtelenség (székletincontinentia) kialakulásának lehetősége elhanyagolható, megteremtve ezzel a jelenleg elérhető legbiztonságosabb műtéti eljárást.

 

Felmerülő végbéltáji sipolyjárat, vagy egyéb proktológiai megbetegedések kapcsán elegáns, diszkrét környezetben várjuk kedves Betegeinket az F Medical Magánklinika Lézerproktológiai Centrumban!

 

Dr. Kolozsi Péter

sebész – proctologus szakorvos

F Medical Lézerproktológiai Centrum

 

Kérdése van a beavatkozásokkal kapcsolatban? Tegye fel kérdéseit emailben Dr. Kolozsi Péternek a proktologia(kukac)fmedical.hu email címen.

 
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)