Human papilloma vírus (HPV) okozta szemölcs, condyloma acuminatum korszerű, komplex kezelése, proctológiai aspektusai

 

A condylomák, vagy másnéven nemiszervi szemölcsök, fertőző bőrkinövések, gáttájékon, nemiszerveken, végbélnyílás körül, melyet a HPV vírus okoz. Több mint 40 különböző vírustípus okozhatja, ezek közül 90 százalékban két típus: 6-os és a 11 –es.

A condyloma jelei és tünetei:

Kicsi, bőrszínű, vagy világosbarna kiemelkedés, bőrelváltozás megjelenése. Több szemölcs egymás mellett, karfiolszerű növedékként jelenhet meg. Viszketés, dyscomfortérzés. Az esetek jelentős részében tüneteket nem okoz.

A vírus kimutatása:

A vírus kimutatása, a HPV fertőzés jelenléte kizárólag HPV DNS- teszttel lehetséges. Ekkor a bőrgyógyász, nőgyógyász, proctológus az érintett területről hámkaparék mintát vesz, mely mintából a vírus kimutatása és tipizálása történik meg. A tipizálás jelentősége azon vírustípusok kimutatása (16-os, 18-as, 31-es, 33-as), melyek rákos, rosszindulatú elváltozások kialakulásáért felelősek. A fertőzés és a tünetek megjelenése között akár több hónap is eltelhet. A fertőzés nemcsak kizárólag szexuális úton történhet (közös használati tárgyak).

A fertőzés kezelése:

A HPV fertőzés és a condylomák kezelése sokszor interdiszciplináris együttműködést igényel (bőrgyógyász, urológus, proctológus). Amennyiben észrevehető, tapintható elváltozást talál magán a páciens, akkor az adott területnek megfelelően jelentkezhet a fenti szakmák képviselőinél. Kisebb condylomákat lehet konzervatívan, citosztatikumokat tartalmazó helyi ecsetelőkkel, krémekkel kezelni, kiegészítve az egész szervezet immunrendszerét erősítő gyógyszerekkel. Ám az esetek egy részében ez elégtelen lehet, vagy a condylomák ismételten megjelenhetnek, jelentősebb kiterjedést mutathatnak. Ekkor számos más kezelési mód áll rendelkezése: cryoterápia, cauterizáció, lézeres eltávolítás.

A látható condylomákat minden esetben el kell távolítani, ugyanis azok kóroson elszaporodhatnak, hüvelybe, húgycsőbe, végbélbe terjedhetnek és fertőzőek. Amennyiben a végbélnyílás környékén is van condyloma, feltétlenül proctológiai szakvizsgálat és végbéltükrözés szükséges, annak kizárása, vagy igazolása céljából, hogy a végbélben is jelen van-e az elváltozás. Ha ez nem történik meg, akkor a végbél felől folyamatosan újrafertőződés jön létre. Akár helyi érzéstelenítésben, akár rövid altatásban ezen elváltozások végbéltükrözés során sikeresen eltávolíthatók. Klinikánkon a condylomák eltávolítására a fenti módszerek teljes spektruma rendelkezésre áll, beleértve a lézeres megoldást is.

A proctológiai magánpraxisomban a végbélnyílás környékén elhelyezkedő condylomás betegeket teljes diszkréció mellett fogadjuk és kezeljük. Minden esetben a betegek tünetmentes partnereinek szűrővizsgálatát is javasoljuk. A betegeket helyi érzéstelenítésben vagy akár rövid altatásban is ambulanter, vagy egynapos sebészet keretein belül látjuk el. A vizsgálat és a műtét alatt a páciens fájdalmat nem érez, akár a beavatkozás napján munkaképes. Kontrollvizsgálatra 3 hét és 3 hónap múlva rendeljük vissza. Pácienseinket már műtét előtt, de a műtét után is a további esetlegesen felmerülő kezelésekről, szűrésekről, védőoltásokról részletesen felvilágosítjuk, tanácsokkal ellátjuk.

Célom az, hogy nyugodt, oldott környezetben, az F Medical Magánklinikán rendelkezésre álló legkorszerűbb eszközpark segítségével, minden hozzám forduló beteg panaszára, problémájára gyors, hatékony, precíz megoldást biztosítsak! Forduljon hozzám bizalommal!

Dr. Oszicsánszky Mihály sebész adjunktus, proctológus
Fmedical 3D
Fmedical galéria
fotók az intézményről
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-igtelefonszám:06 42 512 222
© 2018-2021 www.fmedical.hu - minden jog fenntartva
powered byForWeb Weboldal készítés