online időpontfoglalás

blog

A szédülés nem betegség, hanem egy tünet

Orvoshoz forduláskor a beteg panaszok között biztosan dobogós a szédülés. A szédüléses panaszokkal orvoshoz forduló betegtől az orvostól gyógyultan távozó betegig sokszor nagyon bonyolult, izzadságos, igen nehéz út vezet.

 

Szédüléses panaszt igen sok betegség okozhat. Gyakran egyszerre nemcsak egy betegség okoz ilyen panaszt, hanem több is.

 

 

A kivizsgálás elindításakor igen nagy jelentősége van az alapos, célratörő, beteg-kikérdezésnek és az első orvosi vizsgálatnak. Már a vizsgálatok elején érdemes tisztázni, hogy a szédülés oka a periférián, tehát a fülben, vagy a centrumban, tehát a központi idegrendszerben található.

 

Ennek eldöntésében nagy segítséget nyújt a F MEDICAL Magánklinikán hozzáférhető világszínvonalú új vizsgáló módszer, a video fej impulzus teszt.  Ennek segítségével a belső fülben lévő hat félkörös ívjárat működését külön-külön meg tudjuk nézni, azok épségét vagy működésének kiesését vagy gyengeségét, külön-külön is tudjuk vizsgálni. Ez jelenleg az otoneurológiai vizsgálatokban világszínvonalúnak számít. A hatékony gyógyítás alapfeltétele a pontos diagnosztika.

 

A sok szédülést okozó betegségek közül mindenképpen érdemes megemlíteni a statisztikai adatok szerint a perifériás betegségek közel 40%át okozó jóindulatú, rohamokban jelentkező, bizonyos fej –ill. testmozgásokra jelentkező szédülést, a BPPV-t. Ennek anatómiai ill. fiziológiai alapja az utriculáris otoconium szemcsék, a szöggyorsulásért felelős félkörös ívjáratokat érzékenyítik a gravitációval szemben. A köznyelv ezeket a szemcséket fülkristályoknak nevezi. A betegség diagnosztizálásában a Hallpike mozgatási manőver ad lehetőséget, gyógyításában pedig az ún. liberációs mozgatási manőverek megfelelő kiegészítő terápia mellett vannak segítségünkre. A beteg a vizsgálat után gyakorlatilag az esetek jelentős részében gyógyultan, panasz és tünetmentesen távozhat az orvosi rendelőből.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)