online időpontfoglalás

blog

Magas vérnyomás betegség VIDEÓ

Magas vérnyomás korunk népbetegsége, amit ha elhanyagolunk hosszú távú következményei lehetnek. Dr. Herczeg Gabriella a Finnamed Klinika orvosa, beszél az egészségügyi kockázatokról, tünetekről és szövődményekről. A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/80 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában.

Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható a betegség számlájára. Más becslések szerint még aggasztóbb a helyzet, mivel minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás, ezzel maga mögé utasította a tumoros megbetegedéseket is.

Emelkedett vérnyomás érték esetén fontos a vérnyomás rendszeres mérése és vérnyomás napló vezetése. Ha tartósan magasabb az érték, mint 140/80 Hgmm akkor a betegség kezelése szükséges, hiszen a kezeletlen magas vérnyomás növeli a szív és érrendszeri halálozás esélyét, illetve a veseelégtelenség rizikóját.

Fiatal életkorban jelentkező magas vérnyomás, amennyiben nincsen családi halmozódás, felmerül, hogy másodlagos magas vérnyomásról van szó. Ennek a csoportnak a kezelése más terápiát igényel, a kiváltó ok megszüntetése sok esetben elengedhetetlen.

Alapvető vizsgálatok

-hasi ultrahang

-labor vizsgálatok

-vizeletvizsgálat

-24 órás vérnyomásmérő felhelyezése

 

A magas vérnyomás nagyon sokszor panaszok és tünetek nélkül kezdődik, évek és évtizedek alatt apránként megemelkedő vérnyomás esetén sokszor a 180-200 Hgmm-es értéket sem érzi meg a beteg. Ebből fakadóan, akinek szemnyomás fokozódása van, bizonytalan, mellkasi fájdalmai vannak, általában egy egyszerű vérnyomásméréssel kimutatható a probléma oka. Sok esetben ki kell egészíteni a vizsgálatok körét szemészeti vizsgálattal, kardiológiai vizsgálattal.

 

Hajlamosító tényezők:

-anyagcserezavarok

-magas vérzsír szint

-magas húgysavszint

-cukorbetegség

-dohányzás

 

Ezek a tünetek az étfalak rugalmatlanságát fokozzák. Fontos az életmódváltás a betegség kezelésében. Gyakran súly többlettel rendelkeznek ezek a betegek és magas a só bevitelük. Súlycsökkenéssel és sportolással

A 24 órás vérnyomásmérő azért fontos a vizsgálatok sorában, mert sokszor a hajnali órákban jelentkeznek a magas vérnyomás értékek. Ezzel a eszközzel elkülöníthető az elsődleges és a másodlagos vérnyomás betegség is. A 24 órás vérnyomásmérő a nap különböző szakaszaiban és éjszaka is információt szolgáltat a vérnyomás értékekről. A Finnamed klinikán nem szükséges ez esetben a bent alvás, hiszen a műszert megával viszi a beteg, így az értékek is reálisabbak, mivel saját otthonában, ágyában tölti az éjszakát a páciens.

Másodlagos magas vérnyomás főleg fiatal korban más betegségek egyik tünete lehet.
A terápia és a gyógyszeres készítmények személyre szabottak és fontos szempont az életkor, a nem, a kísérő betegségek és a szín-érrendszeri szövődmények.

Az éveken át fennálló nem kezelt magas vérnyomás betegség számos szövődményt okozhat:

-érfal károsodást

-vesekárosodást


Amennyiben a fenti tüneteket, illetve magas vérnyomást tapasztal, forduljon orvoshoz.

Bejelentkezés: (42) 512-222-es számon. 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)