online időpontfoglalás

blog

Személyre szabott, korszerű visszérgyógyászat az F Medical Magánklinikán

Az utóbbi két évtizedben jelentős mértékben fejlődött a visszérbetegség ellátása.

A diagnosztikában az ultrahang használata mindennapossá vált, ezáltal pontosabban meghatározhatók a visszértágulatok kialakulásának okai. Minimál invazív, endovénás műtéti típusok kerültek bevezetésre, melyek egyik fő jellemzője, hogy metszések nélkül, tűszúráson keresztül felvezetett speciális katéterrel történik a kórosan működő, tág vénák elzárása. E korszerű megoldások alapos vizsgálatot követő tervezett alkalmazásával modern, személyre szabott visszér kezelést biztosítunk.

A visszérbetegség alatt az alsó végtagok visszértágulatait értjük, melyek előfordulhatnak felületes seprűvénák, valamint kanyargós, előemelkedő erek formájában. Lábak, lábszárak duzzanata önmagában is lehet vénás elégtelenség következménye. A betegség legsúlyosabb stádiuma a lábszárfekély, melynek hátterében általában megtalálható a végtag fő vénás törzsének inszufficiens működése, továbbá a mély és felületes vénás rendszert összekötő ún. perforátor vénák hibája.

A következő néhány gondolatban összefoglaljuk, hogyan működik visszérgyógyászatunk az F Medical Magánklinikán.

Érsebészeti szakorvosi vizsgálat előz meg minden kezelést. Duplex ultrahang vizsgálattal feltérképezzük a kórosan működő vénás rendszert, azonosítjuk a betegség kiinduló pontját és a kezelendő vénaszakaszokat. A vizsgálat részleteiről a következő bejegyzésben talál bővebb információkat (kattintson ide).

 

 

A vénás keringésre jótékony hatású életmódbeli változtatások mellett, a vénák falát erősítő, tabletta formában szedhető, illetve lokálisan alkalmazható venoaktív készítményeket javaslunk.  

Betegeinket tájékoztatjuk a konzervatív terápia gerincét alkotó kompressziós kezelés jelentőségéről. Rugalmas fásli, illetve speciális kompressziós harisnya használata önmagában csökkenti a vénás elégtelenség okozta panaszokat, nehézláb érzést, lábdagadást. Egyes kezelések után pedig segít a beavatkozás hatékonyságának növelésében, a visszeresség kiújulásának megelőzésében. Természetesen, a legmegfelelőbb, modern rugalmas harisnyával látjuk el pácienseinket.

Amennyiben a panaszok hátterében felületes vénás főtörzsi elégtelenség igazolódik, műtétet javaslunk. E speciális vénák a comb belső oldalán vagy a lábszár hátsó felszínén sokszor nem láthatóak, de ultrahanggal már észlelhető tágulatuk, kimutatható a bennük lévő billentyűk hibája.

Nemzetközi irányelvek több éve, újabban a hazai ajánlások is a modern endovénás technikákat tartják első választandó kezelésnek főtörzsi elégtelenség esetében. Számos műtéti típus ismert. Legelterjedtebbek a hőhatáson alapuló technikák, közülük is az endovénás lézer abláció (EVLA). A kétezres évek közepe óta ismert ún. lézeres visszérműtét során a kezelt vénás főtörzs fala károsodik, ezáltal az ér összeesik, elhegesedik, majd néhány hónap alatt felszívódik. A műtét végén a főtörzsben korábban meglévő pangás megszűnik, ezáltal a csatlakozó kanyargós oldalágak mérete is jelentősen csökken. A műtét során a kezelt ér köré speciális hűtött érzéstelenítő oldatot (tumeszcens anesztézia) juttatunk, mely a fájdalomcsillapítás mellett a beavatkozás hatékonyságát növeli és hozzájárul a szövődmények megelőzéséhez. Lézeres visszérműtét után néhány hétig kompressziós harisnya vagy fásli viselése szükséges. A műtét végezhető helyi érzéstelenítésben, valamint aneszteziológus segítségével gerincközeli érzéstelenítésben, illetve altatásban. További hasznos tudnivalók a lézeres műtéttel kapcsolatban az alábbi linken találhatóak (kattintson ide).

 

 

Nem hőhatáson alapuló endovénás kezelés az ún. ragasztásos visszérműtét, mely meghatározott véna átmérőig alkalmazható jó eredménnyel. A kezelendő vénás főtörzsbe erre a célra kifejlesztett katéter segítségével cianoacrilát ragasztót juttatunk, mely biztosítja a véna zárását. Az oldalágak a nyomásviszonyok megváltozása miatt összeesnek. A műtét helyi érzéstelenítésben történik, utána nem kell rugalmas harisnyát viselni. A beavatkozás alatt nincs szükség tumeszcens oldat használatára, így még kíméletesebb az eljárás. Ragasztásos műtétről bővebben az alábbi cikkben olvashat (kattintson ide).

 

 

Hagyományos visszérműtétekkel ellentétben e korszerű endovénás megoldások ambulánsan elvégezhetőek. Ilyenkor nem szükséges kórházi megfigyelés és a mindennapi tevékenységükhöz is hamarabb visszatérhetnek pácienseink.

Seprűvénák, zavaró hajszálerek eltüntetésére bevált módszer a folyadék szkleroterápia. Ilyenkor vékony tűvel vénafalat károsító gyógyszert injektálunk a kezelendő érbe. Habosított formában használható szklerotizáló anyag az oldalági varikozitás megszüntetésére alkalmas önállóan, vagy az endovénás műtét kiegészítéseként. A szkleroterápia a kezelendő terület nagysága, az alkalmazható szer mennyisége, valamint a szükséges utókezelések miatt mindenképpen több alkalmat igényel. Kompressziós kezelés használata is szükséges. Szkleroterápiáról tájékozódhat az alábbi linkre kattintva (kattintson ide).

 

Az általunk használt kezelési módszerek kombinálhatóak. Betegeink igényeinek megfelelően állítjuk fel a terápiás tervet. Az érsebészeti és ultrahangos vizsgálatok, az alkalmazott eljárások, rendszeres kontrollok, utókezelések a panaszok megszüntetését és az elvárt kozmetikai eredmény elérését szolgálják.

Természetesen a visszérbetegség szövődményes eseteiben – felületes vénás trombózis, visszér vérzés, lábszárfekély – is állunk pácienseink rendelkezésére.

 

Dr. Boros Péter

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)