online időpontfoglalás

blog

Visszérgyulladás, avagy felületes vénás trombózis korszerű ellátása az F MEDICAL Magánklinikán

A felületes vénás rendszerben kialakuló kóros véralvadási folyamat következtében jön létre a korábban vénagyulladás, thrombophlebitis néven ismert folyamat. A fájdalmas, duzzadt, hyperaemiás (pirosabb) bőrrel fedett, tömött tapintatú vénák valójában nem fertőzéssel járó gyulladás eredményei. A korszerű nómenklatúra szerinti felületes vénás trombózis megnevezés jobban tükrözi a kórkép valódi természetét.

Hogyan alakul ki?

 

Leggyakrabban krónikus vénás elégtelenség talaján, vagyis visszeres végtagokon előzmény nélkül spontán alakul ki. Létrejöhet azonban egészséges vénákban is kóros véralvadás kisebb traumák, esetleg rovarcsípés hatására. Gyakran előforduló, kiújuló felületes trombózis hátterében állhat fokozott véralvadékonyság vagyis trombofília, továbbá daganatos kórképek, autoimmun betegségek.

 

 

A folyamat legtöbbször jóindulatú kórkép, azonban akár az esetek 25%-ában mélyvénás trombózissal is együtt járhat. Mélyvénás trombózis kialakulhat a folyamat progressziója kapcsán, illetve a felületes vénák eltéréseivel párhuzamosan a panaszos, vagy akár az ellenoldali végtagon is. Ritka esetben a mélyvénás érintettség súlyosabb következményei is előfordulhatnak.

Felületes vénás trombózis tüneteinek észlelésekor javasolt érsebészeti szakrendelés felkeresése. Ilyenkor megállapítjuk az elzárt vénák helyét és a bennük lévő trombusok kiterjedését, sokszor ugyanis a bőr alatt nem látható vénás törzsekben is találhatók vérrögök. Amennyiben a felületes főtörzsekben (véna saphaena magna illetve parva) a mélyvénával való csatlakozási pont közelében is észlelünk trombózist az ellátás már különbözik a csak oldalágakat érintő esetektől.

 

Kezelése

 

Kezelés során fontos, hogy nem javasolt a fekvés, ágynyugalom. A beteg sétálhat, a pihentetés, lábak felpolcolása még fokozhatja is a panaszokat.

Fertőzéses eredet hiányában antibiotikum szedése nem szükséges.

Alapvető a kompressziós kezelés rugalmas fásli vagy speciális harisnya formájában,a mely csökkenti a fájdalmat, a végtag duzzanatát.

 

 

A trombotizált vénák heparin tartalmú gél hatására felpuhulnak, a panaszok enyhülnek. A kellemetlen feszítő érzés fájdalomcsillapító, non-szteroid gyulladáscsökkentő krémek lokális alkalmazásakor is enyhül.

A felületes főtörzsek trombózisa  esetén kiterjedéstől illetve a mélyvénás beömlés közelségétől függően átmenetileg vérhígító, antikoaguláns kezelés is szükségessé válhat. Vérhígító injekciók vagy gyógyszerek alkalmazásával csökkenthető a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázata, mely a panaszok kezdetétől számítva első néhány hónapban magasabb.

Visszértágulatok trombózisa esetén műtéti megoldás javasolt a későbbi kiújulás megelőzése céljából.

Az endovénás lézeres műtét kiváló megoldást jelent a felületes vénás főtörzsek elégtelenségének megszűntetésére. Szkleroterápia alkalmazható oldalági érintettség esetén. Természetesen hagyományos visszérműtét is végezhető.

 

 

Szakrendelésünkön felmérjük a panaszos végtag állapotát, részletes ultrahang vizsgálattal pontosítjuk a háttérben álló kóros eltéréseket, a felületes trombózis kiterjedését, amelynek mértékétől függően meghatározzuk a terápiás stratégiát. Mélyvénás trombózis diagnosztikája, kezelése nem tartozik szakrendelésünk profiljába, ezért mélyvénás érintettség gyanújakor további ellátóhelyre irányítjuk betegünket.

Kontroll vizsgálatok során ellenőrizzük a folyamat lezajlását, így alkalmas időpontra időzíthetjük a kiújulás  megelőzéséhez szükséges visszérműtétet.

 

Dr. Boros Péter
érsebész szakorvos

 

 

Érsebészeti szakrendelésünkről bővebb információt ide kattintva olvashat.

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (6286)