online időpontfoglalás

blog

Változókor, változó igények - Hogyan támogassa testét táplálkozással?

A menopauza a WHO definíciója szerint a menstruáció petefészek follikuláris (folli-kulusz = tüsző) aktivitásának hiányában létrejött teljes elmaradása.

A menopauza jelensége biológiai adottságainkból fakadóan világszerte jelen van, függetlenül a földrajzi elhelyezkedéstől. Tudományos kutatások azonban rámutattak arra, hogy a vele járó tünetek megjelenésében, értelmezésében, társadalmi megítélésében és megélésében jelentős különbségek figyelhetők meg.

 

Tényezők, amelyek befolyásolják

A menopauza időpontját és lefolyását számos tényező befolyásolja, például az étkezési szokások (különösen az elhízás vagy a kóros soványság), az éghajlat, a dohányzás, valamint a társadalmi szerepek, mint a házasságkötés, a szülések száma és a szoptatás hossza. Szintén hatással lehet rá az első menstruáció időpontja, az iskolázottság szintje, a fogamzásgátlók használata és a lakókörnyezet (vidéki vagy városi jelleg). A fizikai tünetek a hormonháztartás változásából erednek, megélésük pedig nagymértékben függ a kulturális környezettől, életmódtól és a gyermekvállalások számától.

 

A menopauza időpontját három faktor határozza meg

1. Hormonális faktor:

  • A pajzsmirigy működése.
  • A növekedési hormon szintje.
  • Az ösztrogén szintje.

2. Életmódi faktor:

  • Étkezési szokások.
  • Csökkent fizikai aktivitás.
  • Ülő életmód.

3. Reproduktív faktor:

  • Az első menstruáció időpontja.
  • A szülések száma.
  • A várandósság alatt felszedett testsúlytöbblet.

 

Mi történik a testben?

Az egész folyamat kulcsfontosságú tényezője az ösztrogén hormon, melynek csökkenése vezet minden következményhez. Ez is mutatja szervezetünk komplexitását, hisz minden rendszer kapcsolatban van.

Az ösztrogén csökkenése által előidézett zavarok egy része külsőleg csak átmenetinek tűnhet – ide tartoznak például a menstruációs ciklus zavarai, a hőhullámok, az éjszakai izzadás vagy az alvászavarok –, de a belső folyamatok anélkül a hormonális támogatás nélkül hosszabb távon nem térnek vissza az eredeti állapotukhoz.

Megváltozik a testösszetétel, nő a testzsírszázalék és a testtömegindex, valamint emelkedik a vér koleszterinszintje, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A szisztolés vérnyomás is gyakran emelkedik, és a csontanyagcsere is negatívan változik, amit kalciumban gazdag étrend és mozgás segíthet megelőzni.

 

Testi változások kezelése

Mozgás = Egyensúly

Heti minimum 3 alkalommal, 30 perc mozgás javasolt:

  • nordic walking,
  • tempós gyaloglás,
  • kerékpározás vagy szobakerékpár.

A rendszeres fizikai aktivitás segít:

  • a testsúly kontrollálásában,
  • a vérnyomás csökkentésében,
  • a csonttömeg megőrzésében,
  • a közérzet javításában.

 

 

Egészséges táplálkozás - Az OkosTányér® Ajánlásai

 

Okostányér

Az egészséges táplálkozás alapelvei között az szerepel, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek. Nos, ha már van kerülendő mennyiség, akkor természetesen ennek az ellenkezője is létezik, vagyis vannak olyan élelmiszerek, amelyekből többet és többször lehet enni. Az egészséges felnőttek számára kellő eligazítást ad a Magyar Dietetikus Szövetség által összeállított és a Magyar Tudományos Akadémia által jóváhagyott OkosTányér® ajánlása.

 

Az OkosTányér® ajánlása felnőtteknek:

  • Együnk legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta. Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba.

Példa az adagokra: 1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (például 1-1 közepes paprika vagy paradicsom, alma vagy narancs) vagy 1 kis tányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.

  • Fogyasszunk 3 adag gabonafélét naponta, ebből legalább 1 adag teljes értékű legyen.

Példa az adagokra: 1 adag = 1 péksütemény (például kifli vagy zsemle) vagy 1 közepes szelet kenyér vagy kalács; vagy 20 dkg főtt tészta vagy rizs; vagy 3 evőkanál gabonapehely vagy müzli.

  • Minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét. Napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt.

Példa az adagokra: 1 adag = 2 dl tej, joghurt vagy kefir; vagy 5 dkg túró vagy 3 dkg sajt vagy 10 dkg hús vagy 15 dkg hal vagy 5 dkg felvágott vagy 1 tojás.

 

 

Ha Ön is a menopauza tüneteivel küzd, vagy kérdései vannak ezzel kapcsolatban, bátran keresse fel klinikánkat személyre szabott tanácsokért.

 

Tisztelettel,

Skorcov Dóra

Dietetikus

 

IDŐPONTFOGLALÁS
Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-igTELEFONSZÁM:06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (11901)