A menopauza a WHO definíciója szerint a menstruáció petefészek follikuláris (folli-kulusz = tüsző) aktivitásának hiányában létrejött teljes elmaradása.
A menopauza jelensége biológiai adottságainkból fakadóan világszerte jelen van, függetlenül a földrajzi elhelyezkedéstől. Tudományos kutatások azonban rámutattak arra, hogy a vele járó tünetek megjelenésében, értelmezésében, társadalmi megítélésében és megélésében jelentős különbségek figyelhetők meg.
A menopauza időpontját és lefolyását számos tényező befolyásolja, például az étkezési szokások (különösen az elhízás vagy a kóros soványság), az éghajlat, a dohányzás, valamint a társadalmi szerepek, mint a házasságkötés, a szülések száma és a szoptatás hossza. Szintén hatással lehet rá az első menstruáció időpontja, az iskolázottság szintje, a fogamzásgátlók használata és a lakókörnyezet (vidéki vagy városi jelleg). A fizikai tünetek a hormonháztartás változásából erednek, megélésük pedig nagymértékben függ a kulturális környezettől, életmódtól és a gyermekvállalások számától.
1. Hormonális faktor:
2. Életmódi faktor:
3. Reproduktív faktor:
Az egész folyamat kulcsfontosságú tényezője az ösztrogén hormon, melynek csökkenése vezet minden következményhez. Ez is mutatja szervezetünk komplexitását, hisz minden rendszer kapcsolatban van.
Az ösztrogén csökkenése által előidézett zavarok egy része külsőleg csak átmenetinek tűnhet – ide tartoznak például a menstruációs ciklus zavarai, a hőhullámok, az éjszakai izzadás vagy az alvászavarok –, de a belső folyamatok anélkül a hormonális támogatás nélkül hosszabb távon nem térnek vissza az eredeti állapotukhoz.
Megváltozik a testösszetétel, nő a testzsírszázalék és a testtömegindex, valamint emelkedik a vér koleszterinszintje, ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A szisztolés vérnyomás is gyakran emelkedik, és a csontanyagcsere is negatívan változik, amit kalciumban gazdag étrend és mozgás segíthet megelőzni.
Heti minimum 3 alkalommal, 30 perc mozgás javasolt:
A rendszeres fizikai aktivitás segít:
Az egészséges táplálkozás alapelvei között az szerepel, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek. Nos, ha már van kerülendő mennyiség, akkor természetesen ennek az ellenkezője is létezik, vagyis vannak olyan élelmiszerek, amelyekből többet és többször lehet enni. Az egészséges felnőttek számára kellő eligazítást ad a Magyar Dietetikus Szövetség által összeállított és a Magyar Tudományos Akadémia által jóváhagyott OkosTányér® ajánlása.
Példa az adagokra: 1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (például 1-1 közepes paprika vagy paradicsom, alma vagy narancs) vagy 1 kis tányér saláta vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.
Példa az adagokra: 1 adag = 1 péksütemény (például kifli vagy zsemle) vagy 1 közepes szelet kenyér vagy kalács; vagy 20 dkg főtt tészta vagy rizs; vagy 3 evőkanál gabonapehely vagy müzli.
Példa az adagokra: 1 adag = 2 dl tej, joghurt vagy kefir; vagy 5 dkg túró vagy 3 dkg sajt vagy 10 dkg hús vagy 15 dkg hal vagy 5 dkg felvágott vagy 1 tojás.
Ha Ön is a menopauza tüneteivel küzd, vagy kérdései vannak ezzel kapcsolatban, bátran keresse fel klinikánkat személyre szabott tanácsokért.
Tisztelettel,