online időpontfoglalás

blog

Március az endometriózis elleni küzdelem hónapja

NŐGYÓGYÁSZATNŐGYÓGYÁSZAT 2022.03.23 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Az endometriózis egy krónikus jóindulatú betegség, mely átlagosan minden tizedik termékeny életkorban lévő nőt érint.

Mi az endometriózis?

Endometriózis során a méhnyálkahártya sejtjei nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg (ez leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti). Ez komoly problémát jelent, hiszen ezek a máshol megjelenő méhnyálkahártya sejtek egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Ha a petevezeték is érintett, akkor akár meddőség is kialakulhat.

Az endometriózis főbb tünetei:

  • Leggyakoribb tünet a menstruáció alatt jelentkező kínzó fájdalom
  • Állandó, krónikus kismedencei fájdalom
  • Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)
  • Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom
  • Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő

Az endometriózis nem csak a tünetei miatt borzalmas, hanem azért is, mert a diagnosztizálása akár 4 évbe is telhet.

Ne késlekedjen! Ha endometriózisra utaló tüneteket tapasztal, forduljon szakemberhez. Az F MEDICAL Magánklinikán kiváló szülész-nőgyógyász orvosok vigyázzák egészségét.

      

 

Mit tehet Ön?

1. Ellenőrizze, hogy vannak-e endometriózisra utaló tünetei!

Sokan úgy gondolják, hogy normális, ha a menstruáció kínzó fájdalommal jár, azonban nem szabad elviselni a fájdalmat, hiszen lehet, hogy komoly betegség áll a háttérben.

Ha a párjával való együttlét több fájdalommal jár, mint élvezettel, az sem természetes állapot. Ha pedig hosszú ideje eredménytelenül próbálkoznak családalapítással, akkor is érdemes szakemberhez fordulni.

2. Ne féljen megbeszélni orvosával a problémákat!

Ha a fent említett problémák közül egyik is érinti, ne féljen ezt átbeszélni az orvosával. Kérdezzen rá és zárják ki a lehetőséget együtt.

3. Beszéljen az endometriózisról!

Ha nem is érintett, de beszél a témáról, azzal segíthet másoknak felismerni az esetleges diagnosztizálatlan betegségüket. Ha Ön az érintett, Önnek is segíthet kezelni a nehézségeket, ha megbeszéli olyanokkal, akik ugyanezzel a helyzettel próbálnak napról napra megbirkózni.

4. Ne törődjön bele a helyzetébe!

Ha úgy érzi, hogy problémája kezelését követően nem szűntek meg a tünetek, ne féljen továbbmenni és kideríteni a probléma valódi okozóját.

Ne hagyja, hogy ismerősei elbagatellizálják a tüneteit, keressen olyan megbízható személyt, aki partner a problémája megoldásában és odafigyel Önre.

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)