online időpontfoglalás

blog

November a fogászat hónapja

FOGÁSZATFOGÁSZAT 2021.11.19 F MEDICAL MAGÁNKLINIKA

Fogainknak nagy szerepe van a mindennapjainkban. Velük rágjuk meg az ételt, segítenek a beszédben, a szavak tiszta kiejtésében és a szép fogsor esztétikai szempontból sem elhanyagolható.

Mit tehetünk fogaink egészségének megőrzése érdekében?

A legalapvetőbb szabály, hogy mindennap legalább kétszer mossunk fogat.

Fontos megjegyeznünk, hogy az étkezés és a fogmosás között ajánlatos legalább fél órát várni, hogy a száj megfelelő ph értéke helyre álljon és ne sértsük meg a fogzománcot.

A fogmosás kiegészítéseként nagyon fontos a fogselyem, vagy a fogköztisztító kefe használata. Ezen fogköztisztító eszközök segítségével a nehezen hozzáférhető területeket tudjuk megtisztítani.

A megfelelő táplálkozásnak is fontos szerepe van fogaink egészségének megőrzésében. A cukros ételek és üdítők fogyasztása csak mértékkel javasolt, különben fogszuvasodást idézhetnek elő.

A nem megfelelő szájhigiéniának köszönhetően a szájban található baktériumok elősegítik a foglepedék kialakulását, ami egyenes út a fogaink szuvasodásához, az ínybetegségek kialakulásához és nem utolsósorban a kellemetlen lehelet is megjelenik. Ha ezt a lepedéket nem távolítjuk el rendszeresen és sokáig hagyjuk fogaink felületén, megszilárdul és kialakul a fogkő.

 

 

Rossz szokások

 

A dohányzás bizony a tüdőn kívül a fogakat és a száj más részeit sem kíméli. A dohányfüst  több ezer mérgező vegyületet tartalmaz, ami felszívódik a szájüreg nyálkahártyáján keresztül súlyos problémákat okozva. Ez állandó szájüregi fertőzöttséget, egészségtelen, csúnya fogsort, és kellemetlen szájszagot eredményez. A füst a fogak felszínén elszíneződéseket is okoz, ami zavaró esztétikai hatást is kivált. A dohányzás elsősorban nem a fogak szuvasodását okozza, hanem a fogágyat teszi tönkre, azaz a fogak körül csontpusztulást okoz, amely a fogak meglazulásához és kieséséhez vezet. Mindemellett a dohányzás emeli a szájüregi rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét. 

 

A körömrágás is károsan hat fogainkra és ínyünkre. Következtében deformálódhatnak a fogak, sőt a metszőfogak idővel meg is repedhetnek, le is törhetnek. Károsodhat az íny szövete, így baktériumok, vírusok és gombák kerülhetnek a szervezetbe, melyek sokféle krónikus betegség okozói lehetnek.

 

 

Általánosságban elmondható, hogy félévente, de legalább évente szükséges ellátogatni a fogorvoshoz egy fogászati ellenőrzésre, fogaink és szájhigiénénk egészsége érdekében.

 

Az F MEDICAL Magánklinika fogászati és szájsebészeti szakrendelésén komplex megoldást nyújtunk problémáira.

Fogorvos és szájsebész munkatársaink:

Dr. Kádár Kitti

Dr. Krafcsik István

 

Amennyiben szeretne időpontot foglalni, hívja ügyfélszolgálatunkat a 06 42 512 222  telefonszámon.

Bővebb információt fogászatunkról erre a linkre kattintva olvashat.  

 

Fmedical
Nyitvatartás: H-P 7-21-ig TELEFONSZÁM: 06 42 512 222
útvonaltervezés
4.9 (7106)